Цените на винетните стикери за автомобилите остават същите и през 2017 г. Това съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. По думите й промяна в таксите ще има чак след въвеждането на тол системата, като това се очаква да стане най-рано през 2018 г.
Така шофьорите на леки коли и фирмите за автомобилни превози ще продължат да плащат същите тарифи за стикерите. Те поскъпнаха значително в началото на 2016 г., след като осем години не бяха пипани цените им.

Към 15 октомври приходите от винетки за тази година възлизат нето 283 млн. лв. от продадени над 5.83 милиона стикера. Очакванията бяха заради повишената с около 50% цена на винетките допълнително да бъдат събрани над 73 млн. лв.

За сравнение към края на ноември 2015 г. бяха продадени над 6.1 млн. винетки за над 225 млн. лв., сочат данните на АПИ.

През тази година значително е нараснал броят закупени дневни винетки за тежкотоварни автомобили.

Наблюдава се намаление на продажбата на седмични стикери за леки коли (2.28 млн. броя) през тази година спрямо миналата, за сметка на месечните, където се отчита увеличение. През 2016 г. са купени 366 хил. месечни винетки от леки коли срещу 199 хил. през 2015 г. Няма промяна в купените годишни стикери от леки автомобили и те остават около 1.8 млн. броя, каза Павлова.

Над 200 хил. винетки се предоставят безплатно на инвалиди по линия на социално подпомагане. Това означава около 20 млн. лв. по-малко за ремонт на пътища, защото тези разходи са за сметка на пътната агенция и не се поемат от социалното подпомагане, каза Павлова.

Очакванията са до края на годината пътната агенция да избере компанията, която ще въведе тол системата. Търгът се забави заради поредица от жалби. Чака се тази седмица Върховният административен съд да се произнесе по тях. Ако това се случи, се надяваме до края на годината да има избран изпълнител, каза Павлова.

Така през следващата година той ще разработи модела за въвеждането на тол система и от 2018 г. се надявам тя да бъде въведена, посочи регионалният министър.