С искането на имунитета на Делян Добрев кръгът на лицата, които ще бъдат обвинени по случая с АЕЦ "Белене", не се затваря, каза Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор. Тя не уточни дали следващите обвинени ще са с ранг на министър, но поясни, че става дума за длъжностни лица.

По-рано днес от прокуратурата оповестиха, че се иска имунитетът на Добрев, за да бъде обвинен в умишлена безстопанственост, от което е настъпила щета за НЕК ЕАД в размер на 4 561 697,27 евро. Няколко часа по-късно той се отказа сам от имунитета си.

Има множество свидетели и документи, които доказват, че тази сума е платена, посочи Арнаудова и уточни, че с тези доказателства разследващите са разполагали, още преди да бъдат повдигнати обвиненията на Петър Димитров и на още двама думи. Изготвена е и икономическа експертиза.

Държавната политика в областта на енергетика се контролира от министъра. Той е бил информиран, че продължават плащания по вече прекратен договор. Националната електрическа компания (НЕК) е информирала Добрев и дори му е предлагала варианти за прекратяване на въпросния договор, посочи Арнаудова.