Рецидивистът Богдан Динев - Боньо Фаса е умрял от инфаркт, а не от прободната рана, която му нанесе 18-годишната Мария Гиздева, докато той я изнасилва в къщата на ужасите на ул. "Чая 44", твърди в. "България днес". От източници, близки до разследването, стана ясно, че причината за смъртта на Динев не е кръвозагуба, каквото е основното твърдение на прокуратурата, обяснява изданието.По непотвърдена информация болното сърце на наскоро преживелия инсулт 120-килограмов мъж не издържало на напрежението в деня на престъплението.

Според лекари фактът, че в конкретната обстановка и с огледа на здравословното състояние на Динев жертвата го е пробола с ножа, най-вероятно е спомогнал и ускорил настъпването на мигновения инфаркт. 

Ако тази предварителна информация се потвърди и от заключенията на назначените съдебномедицински експертизи, делото срещу Мария моментално трябва да бъде прекратено.

"Не знам дали това е вярно, тъй като никой нищо не ни казва и не мога да си обясня защо всъщност експертизите се бавят, след като има данни, че са изготвени. Ако тези твърдения обаче излязат истина, обвинението пада", коментира адвокат Валентин Димитров, защитник на Мими.

С излизането в края на юли от ареста на ученичката срещу 500 лева гаранция беше изменено и първоначалното й обвинение. Прокуратурата обяви, че не е имало опит за убийство, а девойката е действала при неизбежна отбрана, която е последвала непредумишлената смърт на Динев.

"Деянието става автоматично несъставомерно, няма го и резултата според закона, а именно смърт заради намушкването с ножа. Да не забравяме и че Мими се е мъчила да спаси живота си", допълва адвокат Димитров.

Щерката на изнасилвача Изабела, която е завела дело срещу семейството на Мими за 100 бона, ще се прости с исканото от нея обезщетение, смятат запознати с казуса.

Ако обвинението падне и се докаже, че Динев е починал от инфаркт, това ще се отрази и на гражданското дело. Друга спънка е и обстоятелството, че Фаса години не е поддържал отношения с дъщеря си, което е едно от задължителните условия за определяне размера и уважаването на кръвнината.