Три вида инсулин вече два месеца липсват в аптеките. Здравното министерство предполага, че животоподдържащото лекарство е изнесено.

Георги е на 26 г. На инсулин е от шестата си година. За него сметката изглежда така: 3 грама = 5 дни живот.

От два месеца той си брои  дозите и дните, защото  инсулинът му изчезва от аптеките в родния му град Хаксово. „Независимо, че имам работа ,постоянно в главата ми бръмчи, че няма инсулин, че  трябва да се обадя за пореден път в аптеката и да чуя отговор няма, което като родител мен силно ме притеснява, защото касае живота на детето ми”, споделя майката на Георги Геновева Христова.

Инсулинът е и животоспасяващ.  Имаме  по- леки форми и по тежки форми  на засягане, при които ще бъде фатално дори 24 часа липса  на инсулин, описва проф. д-р Ексапет Караханян.

Липсата на три вида инсулин в аптеките се разследва и от министерството, което подозира, че лекарство  е изнесено, за по-голяма печалба.

„Представете си виртуална борса, в която се казва имаме нужда примерно в Германия от някое лекарство, прави се допитване кой колко може да достави и в какви срокове и затова нещото, ако го е имало на 15 октомври, то на 19 вече го няма. По простата причина, че имаме търсене на друг пазар, където цените са доста по-изгодни за хората, които се занимават с подобен тип паралелна дистрибуция”, обясни казуса д-р Бойко Пенков - зам.-министър на здравеопазването.

Проблемът не е за първи път и затова, за да живеят, пациентите сменят  инсулина. Това обаче трябва да стане под ръководството на лекуващия ендокринолог, уточнява д-р Караханян.

Майката на Георги вижда в това порочен кръг. „Дори и да минем на друг тип инсулин, пак няма гаранция, че след време няма да се случи същото. Ние няма само да сменяме фирмите и вида инсулин. Не е като хапче за глава  да го смениш , днес аспирин, утре аналгин.”

От министерството смятат, че с промените в закона за лекарствата порочната практика  с износа   на медикаменти за български пациенти ще спре. Те предвиждат  лекарства  като инсулина  например, да се изнасят само след разрешение на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Следващият внос на инсулина нужен на Георги ще бъде на 25 октомври.