Денонощните аптеки със задължителен график. Така Здравното министерство се надява да обезпечи здравни грижи и в онези общини, в които фармацевти и лекари са дефицит. Такъв е проблемът в Смолян, съобщава "НОВА".

От години в цялата Смолянска област не работи нито една денонощна аптека. В масово от селата пък няма каквато и да е аптека. Промени в законодателството предвиждат това да се промени.

С изготвяне на графика за нощни дежурства на аптеките се предвижда да се заемат регионалните здравни инспекции. Основният мотив на министерството да задължи фармацевтите да работят и през нощта, е да се подобри достъпа на хората до лекарствата. Идея, която смолянчани вече приветстват. Спешният център е мястото, от което хората през нощта търсят лекарства.

„Хората няма да се лутат вече. А сега се лутат много. Търсят нас – Спешното”, обяснява Росен Мерелиев, шофьор в Центъра за спешна медицинска помощ.

„Защото ако имаше такава належаща нужда и ако това нощно дежурство беше рентабилно, досега щеше да се намери колега, който да пожелае да работи денонощно”, разказва Мария Главинкова, председател на фармацевтичната колегия в Смолян.

В същото време по селата пък хората се надяват промените да се приемат и при тях да пристигнат предвижданите мобилни аптеки. Подобни промени министерството мотивира със стимулирането на сега работещите аптеки да открият нови в по-малките населени места. За това се предвиждат редица облекчения като, например, те да бъдат управлявани от магистър-фармацевт с по-малко от изискуемия стаж. Според колегията обаче, новите правила вместо да ги стимулират, ще ги доведат до фалит.

Дали промените ще влезнат в сила и дали ще се сбъднат прогнозите на фармацевтите за фалити на аптеки, предстои да разберем.