Телефонните измамници в Силистренско прилагат схема за искане на съдействие от името на полицейски служител. От началото на октомври по тази схема със 7 000 лева са измамени три жени на възраст между 52 и 73 години, показва справка от Областната дирекция на МВР в Силистра.Обажданията са предимно на стационарните телефони на възрастни хора. Първоначално с жертвата се свързва някой, който прилага класическа схема за измама, но го прави по толкова очевиден начин, че жертвата да разпознае измамата. Не са редки случаите и на отправени закани за саморазправа или за нанасяне на побой. Веднага след като жертвата затвори телефона, позвънява мъж, представящ се за полицейски служител - комисар или инспектор. Той обяснява, че в района действат телефонни измамници и моли за съдействие за тяхното залавяне.

След като получи съгласие, дава указания жертвата да хвърли през балкона наличните си пари, за да може измамниците да бъдат заловени от полицията в момента, когато ги вземат.

Гарантира, че сумата ще бъде върната след края на операцията. Мнимият полицай инструктира жертвата да се прибере незабавно след хвърлянето на парите - обяснява, че ще има престрелка, в която може да пострада. Измамените очакват да им бъдат възстановени парите, а някои по-късно идват в полицията, за да си ги търсят. От полицията предупреждават, че няма практика полицаи да искат пари от гражданите.