Руините на Холмул се намират в Гватемала, но не са особено популярни сред ентусиастите, тръгнали по следите на изгубената цивилизация на маите. По-популярната дестинация в Гватемала е Тикал, посещаван от хиляди туристи всяка година. А Холмул е само на 30 км оттам. Напоследък се множат доказателствата, че посещението на храмовите структури в Холмул си заслужава. Археологът Франсиско Естрада – Бели и неговият екип попаднаха на особено забележителна находка, пише "МегаВселена".В една от погребалните камери под един от храмовете учените са открили човешка пищялна кост, по която има някакви надписи. Очевидно някой е издълбал своеобразни йероглифи в костта.

Такава находка за културата на маите не е прецедент, но е изключителна рядкост. Подобно откритие е правено, според археолога Розмари Джойс, също и в Тикал. Там е било гравирано името на пленник. Джойс не е била част от екипа, открил гравираната кост, но смята, че поне още един антрополог трябва да потвърди човешкия произход на костта, защото обработени кости на елен и човек си приличат много. Възможно е костта да произхожда от особено важен пленник, смята Естрада – Бели. Може да се касае и за останките на важна аристократична особа. Надписът обаче все още не е разчетен, а отговорът е в него.

„Текстът се състои от един ред със 6 глифа. Може да е имало и още, но да са се заличили с времето. На места структурата е силно ерозирала“, обяснява Естрада – Бели. Археологът се надява надписът да бъде разчетен със скенер, но може и никога да не стане ясно какво пише. В камерата са открити останките на човек на средна възраст с възможно аристократично потекло, за което свидетелстват не само прилежащите артефакти като керамики, обсидианови и нефритени предмети, но и нефритените „импланти“ в зъбите.

Учените датират гроба от т.нар. „класически период“ 650 – 700 г. сл. Хр. Това е време на разцвет в културата на маите, време на развитие на строителството, писмеността и занаятчийството. Няколко десетилетия по-късно започва необясненият и до ден днешен залез на цивилизацията.