"Демократи за силна България провалиха кандидатурата за втори мандат на президента Росен Плевнелиев с искането си той да се разграничи от ГЕРБ", каза днес в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Пред медиите в Брюксел министър-председателят коментира актуални вътрешнополитически теми. Той подчерта очакването си предизборната кампания да бъде толерантна.

„Виждате какви събития настават в света и ние трябва да мислим за единството на нацията, за политически консенсус по много важни въпроси. Предстои ни Председателство на Съвета на ЕС. В Словакия са се разбрали политическите партии по време на председателството – нито правят митинги, нито стачки, нито вотове. Просто, за да може нацията да се представи добре, а на нас това ни предстои само след една година. И ако така продължава с конфронтацията, никак не е добре“, каза Борисов.

Премиерът отново изрази мнението си, че е правилно всяка партия да издига свой кандидат за президент, за да може да стои зад него и да носи отговорност, ако той не изпълнява поетите ангажименти към обществото.

„Помните в мандата на БСП как го представяха Орешарски – експерт, финансист, затова е премиерът на БСП. И всички ставаха и му ръкопляскаха в залата, помните ли? Сега изведнъж друго започват да казват, сега друг независим ще търсят. Ако след няколко месеца Радев е президент, може по същия начин да кажат: „Чакайте, от инициативния комитет надделя еди коя си група и вече си е техен“, коментира Борисов.

В отговор на журналистически въпрос премиерът определи мандата на президента Росен Плевнелиев като добър, но и труден.

„Мандат, който няма нищо общо с президентите преди него. Той прави няколко служебни правителства във време на финансова криза, във време, когато конфронтацията в България, заради експеримента Орешарски, беше чудовищна. Той се справи много добре, но като всеки човек и той допуска грешки, каквито и аз, може би и по-големи, допускам”, каза Борисов. Той допълни, че кандидатурата за втори мандат на Плевнелиев е била „убита“ от настояването на „колеги в коалицията“ да се разграничи от ГЕРБ и да се яви като независим кандидат, и то без да са коментирали темата със самия президент.

„Ако не беше тази истинска провокация, аз щях да стоя и зад втори мандат за него. Съжалявам, че там ни проиграха с много хитър и техничен ход“, посочи Борисов. „Неслучайно казах: състезанието на партиите са изборите – дали за президент, кмет, общински съветник. Затова толкова не ми е приятно като някой каже „независим“. Какво значи независим кандидат, подкрепен от инициативен комитет? Кой му плаща кампанията – партията ли? Ако му плаща партията, значи не е независим? Игра на думи, която цели да заблуди хората, но те вече не се заблуждават“, допълни премиерът.

По думите му, ДПС са поели отговорността си за Орешарски и са постъпили по-честно, заставайки зад него.

„Нека да мине първият тур. Ние сме казали, че на втори тур, ако има такъв, ще положим всички усилия, защото ще има вече двама кандидати, да търсим максимално голяма подкрепа от всеки български гражданин”, заяви още Борисов и посочи, че тогава пак ще бъде решение на ДПС или ДОСТ кого да подкрепят.

„Ако аз бях на тяхно място, щях да подкрепя тези, през които ще имам излаз към властта след това. Така бих постъпил. Защото всяка една партия, с изключение на ДСБ, се бори да управлява. Само те се борят да са истинска опозиция. Те са идеалните за БСП и ДПС в управление – те не се борят за тяхното място, за това да управляват и да правят политики, а да бъдат коректив. Малък, но гласовит. И там да си стоят. Ние не искаме това. Ние не искаме да ги допускаме на власт и затова най-вероятно на втория тур ние трябва действително да се опитаме да съберем максимално гласове и от център-дясното и от по-прогресивните хора вляво и разбира се, тези, които не искат онзи модел да се повтори“, заяви Борисов.