Касата не покрива разходите, а поставянето на специални титаниеви пирони е наложително

Пациент в пловдивската Клиника по ортопедия се нуждае от близо 3000 лева за предстояща операция. Сумата е изчислена по ценоразписа на УМБАЛ „Св. Георги” и ще отидат за скъпоструващи пирони, чиято стойност не се покрива от Здравната каса. Операцията не бива да се отлага и затова от ръководството на клиниката призоваха хората да дарят пари, за да може човекът да бъде опериран. Това съобщи ръководителят на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Св. Георги” проф. д-р Владимир Ставрев.

45-годишният Валентин Лазаров пострадал, след като е направил втори неуспешен опит да се самоубие, скачайки от третия етаж на къщата си в пловдивския район „Кършиака”. Преди да скочи, мъжът се е наръгал в областта на корема. „Паднах отвисоко, където е кучешката колибка. Сега съжалявам, но тогава не помислих”, каза от болничната си стая Валентин. Първоначално той бил настанен в Първа хирургия, откъдето бил преместен в Клиниката по ортопедия и травматология.

„Общо малко под 3000 лева струват пироните. Единият е титаниев – реконструктивен за бедрото, а другото е специална заключваща плака за раменната кост”, каза проф. д-р Ставрев.

Навремето Валентин е работел като шофьор, но после се разболял. Първо загубил работата си, а след това и съпругата му го напуснала. Останал сам, го налегнала депресия и решил да сложи край на живота си. Той има близки, но те не са в състояние да извадят 3000 лева, за да платят операцията му. Абсолютно никой не го е потърсил в болницата, откакто е приет там за лечение, обясниха лекарите.

Ако парите за пироните не бъдат събрани от дарения, то има огромен риск да бъдат удържани от заплатите на лекарите и сестрите в клиниката. Освен средства, несретникът се нуждае и от дарители на кръв, която също е необходима за предстоящата операция.

Паричните дарения могат да бъдат направени само лично, на касата на здравното заведение срещу договор за дарение, уточниха оттам. Хората, решили да дарят кръв, трябва да посочат името на пациента.