Хиляди напускат Мосул и региона преди преди пристигането на иракската армия и очакваната битка за освобождаването на града от "Ислямска държава". 

Около 5000 цивилни са преминали границата със Сирия през последните 10 дни, а още около 1000 души чакат на границата, съобщи благотворителната организация "Спасете децата", цитирана от Би Би Си. 

По данни на организацията те са достигнали до бежанския лагер край Ал-Хол, който вече е пренаселен. Лагерът е с капацитет 7500 души, но в него вече има 9000 души.  

Само за последните 24 часа в лагера са пристигнали над 900 души и се очакват още 3000. 

1,5 млн. цивилни все още се намират в Мосул, където има и около 5000 джихадисти. 

Иракското правителство е препоръчало на жителите на Мосул да останат в града по време на операцията, където според властите ще е по-безопасно, тъй като е възможно "Ислямска държава" да са поставили мини на пътищата за излизане от града. 

В същото време обаче съществува вероятността джихадистите да използват цивилни като жив щит. Не е изключена и възможността ИДИЛ да използва химически оръжия. 

ООН се опасява, че това може да е най-голямата хуманитарна криза в последни време. Според организацията се очакват най-малко 200 000 бежанци в следващите дни и седмици. 

Жители на Мосул потвърдиха пред Reuters, че ИДИЛ се опитва да предотврати това цивилни да напуснат града. Джихадистите са насочили и част от тях към сгради, които е вероятно да станат цел на въздушни удари. 

В понеделник сутринта иракската армия започна мащабна сухопътна акция за превземането на Мосул.

Иракските правителствени сили успяха да освободят 20 селища в подстъпите към града.