Цените на цигарите ще се увеличат средно с 25-27%. Това заяви днес председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Как това увеличение ще се отрази на конкретните цени в различните ценови класове и видове цигари не мога да цитирам, добави Стоянова. Но с предложението в този законопроект при всички случаи ще се компенсира това, което се случи миналата година, когато ръстът бе по-голям в средния и високия клас, а по-нисък - в по-ниския клас цигари. А с предложението от тази година, тези ръстове ще се изравнят. Така ще има равнопоставеност в увеличаването на цените на цигарите в различните видове класове, посочи тя.

Още от миналата година е ясно, че следващите 3 години поетапно трябва да вдигаме акциза, за да достигнем минималния акциз в Европа, така както сме поели ангажимент по договора за присъединяване. Това е неизбежно, доста забавихме вдигането на цените на цигарите в предходните години по причини на кризата и сега трябва да наваксаме, коментира Менда Стоянова.

Както си спомняте миналата година намалихме размера на кешовите плащания от 15 000 лв. на 10 000 лв., сега имаме предложение те да слязат на един праг от 5000 лв., информира депутатът. Изсветляването на икономиката минава през намаляване на размера на кешовите плащания, аргументира се Стоянова.