Eдна четвърт от тях са директно от кражби на ток

4.5 милиарда kWh са загубите като цяло в електроенергийната система у нас. Една четвърт от тези загуби са директно от кражби на ток. Това каза пред  „Фокус“ енергийният експерт проф. Атанас Тасев. По думите му проблемът с посегателствата върху електроразпределителните съоръжения касаят националната сигурност и проблемът е много по-сериозен, а кражбите на ток на битово ниво могат да спрат с въвеждане на системи за дистанционно измерване.

„Предстои едно голямо разглеждане на проблема с посегателствата спрямо електроразпределителни съоръжения и той е свързан с критичната инфраструктура. Тук нещата опират до националната сигурност, защото посегателството върху основните разпределителни устройства може да доведе до несанкционирани и случайни прекъсвания на доставката на електроенергия, а от там да се наруши трафикът, да има пожари и т.н. „, допълни проф. Тасев.

Ако се погледне системата като цяло, числата са стряскащи, коментира още експертът. „Още преди да се извърши приватизацията общо загубите в системата бяха около 12%. Сега в редица дружества те са намалени драстично и може да се говори за 3-4% кражби. Като цяло обаче загубите по системата съставляват 4.5 милиарда kWh електроенергия“, каза още проф. Атанас Тасев. Той допълни, че въвеждането на дистанционни уреди за измерване и защита от хакерските атаки безспорно изискват големи инвестиции, но това е най-ефективният начин за контрол.