Окинава е най-южната японска префектура. Тя се състои от стотици острови, разпростиращи се от най-южния японски остров Кюшу, чак до Тайван.

Японските острови Окинава са известни освен с вълшебно красивата си природа, и с друг любопитен факт: Окинава е дом на стотици столетници, разказва Аbcfact. 15% от населението там е на възраст над 107 години. И хората са в перфектно здраве и състояние на духа. Приблизително на всеки 100 хил. души, 35 достигат над 100-годишна възраст. 

Каква е тайната на тяхното дълголетие? 

Населението, дори и в преклонна възраст, се занимава с карате, танци и градинска работа. Диетата на местните жители е богата на естествени въглехидрати и бедна на мазнини и протеини. Тя включва най-вече плодове, зеленчуци, зърнени култури и морски дарове. Процесът на хранене е истински ритуал. С красива кухненска посуда, спокойното и бавно хранене се превръща в празник, споделен с любимите хора. 

Освен здравословното хранене, питейната вода, която се използва от жителите на Окинава, също се смята за източник на здраве и дълголетие. Водата на островите е богата на калциеви йони. 

Бихме могли да заключим, че тайната на дълголетието на местните жители се дължи на изключително здравословното хранене, правилния начин на живот и спазването на правилни физически упражнения.

Но основната тайна на Окинава може би е се състои в насладата от живота във всеки един ден.