62% от работодателите в България изпитват затруднения да запълнят своите свободни работни места тази година. Данните са от Годишното проучване за недостига на таланти на ManpowerGroup България. То е национално-представително проучване сред 621 работодатели в България. За сравнение, през 2015 година, процентът на български работодатели, споделили такива трудности е бил 50%.

Мнозинството от българските работодатели, участвали в проучването(62%), заявяват, че изпитват подобно ниво на трудност в намирането на подходящи кандидати, както и през миналата година. 24% от анкетираните, обаче, считат, че тази година им е по-трудно. Ситуацията се е улеснила при 6% от работодателите.

Основните причини, посочвани от работодателите в България, за срещаните трудности при запълване на свободни позиции, са: на първо място с 32% липса на изискваните т.нар. твърди умения (например квалификации, свързани с определени задачи, ИТ умения, или езикови и математически умения); 30% - липса на кандидати и на трето място – 13% - липса на изискваните т.нар. меки умения (професионализъм, ентусиазъм, междуличностни умения, гъвкавост/адаптивност). Липсата на опит у кандидатите се посочва като причина за недостига на таланти от 12% от работодателите. Едва 11% от наемащите, посочват, очакването от страна на кандидатите за по-високо от предлаганото възнаграждение.

За справяне с трудностите при намирането на хора, българските работодатели използват няколко стратегии. Най-голяма част – 50% - предоставят допълнително обучение и развитие на настоящия си персонал. На второ място, работодателите посочват наемането на хора извън традиционния набор от таланти – по-възрастни, или по-млади от обичайното, служители. Eдна трета от работодателите (33%), използват аутсорсинг на дейности, а 30 процента предлагат по-високо възнаграждение на наетите, а 29% - предлагат допълнителни екстри. 22% казват, че променят съществуващите работни модели – например гъвкава, или дистанционна работа. Само 9% от анкетираните твърдят, че не следват никакви стратегии, а 2 процента заявяват, че не знаят.

„Тази година най-търсени от работодателите в България са квалифицираните работници, които сменят мястото си в класацията с инженерите, които бяха най-дефицитни през миналата година. ИТ талантите са на 10то място през 2016 година, спрямо 4та позиция през 2015 г. Търговските представители и ръководителите проекти са сменени от общи работници и оператори производство. И тази година, дисбалансът между търсените и предлаганите умения е на доста високо ниво.

За да бъдат успешни, бизнес организациите трябва да обърнат по-голямо внимание на изготвянето и следването на стратегии за преодоляване и предотвратяване на недостига на таланти. От друга страна, кандидатите е добре да са готови да учат непрекъснато и да се развиват, така че да бъдат конкурентоспособни.,” коментира Надя Василева, управляващ директор на ManpowerGroup България.

Най-търсените професии за 2016 г. в България

1.     Квалифицирани работници

2.     Инженери

3.     Шофьори

4.     Работници в сферата на ресторантьорството и хотелиерството

5.     Лекари и други здравни професионалисти

6.     Мениджъри (мениджмънт / корпоративни)

7.     Работници

8.     Оператори производство / оператори на машини

9.     Счетоводители и финансисти

10.  IT персонал

Най-търсените професии за 2015 г. в България

1.     Инженери

2.     Квалифицирани работници

3.     Мениджъри

4.     ИТ персонал

5.     Счетоводители и финансисти

6.     Шофьори

7.     Лекари и други здравни професионалисти

8.     Търговски представители

9.     Ръководители на проекти

10.  Работници в сферата на ресторантьорството и хотелиерството