Телефони, намерени в килиите на тримата подсъдими за тероризъм сирийски граждани, бяха приобщени като доказателства по делото. Процесът срещу Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Джасим,станал известен като първото в България дело за тероризъм, започна по същество в Специализирания наказателен съд.

Тримата сирийски граждани, които са със статут на бежанци, получен в Германия, бяха задържани през февруари при опит да преминат нелегално от България в Турция. Според обвинението целта им е била "да участват в престъплението тероризъм", като се присъединят към организациите "Ислямска държава" и "Мюсюлмански братя". Като довод прокуратурата посочи открити снимки в мобилните им телефони и тяхна комуникация с неустановени по делото хора, съдържаща реплики като "само дето в работата има риск, забранен в международен мащаб"; "идвам при теб и умирам преди теб".

В съдебната зала днес се разбра, че при друга проверка вчера (17 октомври) в килиите на тримата са открити още телефони. Техният брой засега не е известен, тъй като затворническата администрация не ги е предоставила.

Прокуратурата поиска да бъде назначена съдебно-техническа експертиза и да бъде разпитан свидетел, който да обясни целта на пътуването на тримата подсъдими. Държавното обвинение поиска свидетелят да не разкрива своята самоличност. Адвокат Людмил Рангелов обаче възрази, че няма нужда свидетелят да е таен, тъй като той е посещавал тримата в ареста и на практика е известен, а може да му бъде предоставена друга защита.

Рангелов нарече свидетеля камерен агент, който разследващите са използвали, за да съберат повече информация.