Всеки водач на моторно превозно средство знае колко са важни навременната смяна на маслото, подходящите гуми и здравите ремъци. Тези и още няколко основни неща ни позволяват да осигурим надеждна работа на автомобила в течение на много години, пише fakti.bg.

Наясно ли сте обаче, че ежедневният ви стил на каране също оказва съществено влияние на дълговечността на колата, като цяло и на отделни възли и агрегати в частност? Даже опитните шофьори имат някои вредни навици, водещи до нежелано износване на отделни компоненти от автомобила.

Ако не им обърнете внимание, като нищо ще се стигне до нежелан ремонт и смяна на скъпи части. Сега ще щрихираме десет, често срещащи се грешки, които могат сериозно да навредят на вашия автомобил.

1. Дясната ръка върху скоростния лост
Ако не сте любител на състезателното каране в градски условия и не ви се налага непрекъснато превключване на предавките, то нямате никаква причина да държите ръката си на лоста за скоростите. Това действие води до излишно натоварване на втулките и синхронизаторите на трансмисията и от там - до тяхното по-бързо износване.

2. Неизползване на ръчна спирачка
Пренебрежителното отношение към ръчната спирачка е доста често срещано явление при водачите на МПС-та. Този навик води до износване на един малък "заключващ" компонент в трансмисията, който не е скъп, но смяната му е доста сложна. Освен това неизползването на ръчната спирачка често води до клеясване на металните въжета и точно когато наистина ви потрябва, тя може да не проработи.

3. Превозване на излишни товари
Най-вероятно вие не управлявате автомобил от марката Lotus, но безсмъртната фраза на Колин Чапмън "Опрости максимално колата, след което я олекоти" е абсолютно вярна за всеки един автомобил. Това не означава да премахнете шумоизолацията в купето или пък да демонтирате задната седалка. Просто извадете от багажника излишните вещи. Допълнителното натоварване оказва негативно влияние, както на разхода на гориво, така и на окачването, и на накладките.

4. Малко количество бензин в резервоара
Ясно е, че пълненето на гориво "до горе" не е по джоба на всеки от нас. Не са малко водачите на автомобили, които редовно зареждат за по 5-10 лева и количеството гориво в резервоара винаги е на критичния минимум. Тази политика обаче може да доведе до доста скъпоструващ ремонт. Много от съвременните горивни помпи са потопени в горивото и по този начин се охлаждат. Прегряването им при липсата на достатъчно гориво води до по-бързото им износване. Четвърт резервоар определено предотвратява този проблем.

5. Често ускорение и рязко спиране
Обяснението на този навик и вредите от него са елементарни. Подавайки често "газ до дупка" е забавно занимание, но освен, че в много ситуации може да се окаже опасно, пряко влияе на разхода на гориво. Внезапното и често спиране пък износва накладките и спирачните дискове. Ако внимателно следите пътната обстановка и предвиждате нещата, тези два вредни навика могат да бъдат сведени до минимум.

6. Форсиране на студен двигател
В нашето забързано ежедневие много често сутрин "палим" колата и моментално потегляме с "мръсна газ". Добре е обаче човек да си предвиди 1-2 минути повече, за да може през това време мотора да поработи на празен ход. Това помага, както за загряването му, така и за правилната циркулация на маслото в него. Самото форсиране на двигателя, независимо в какъв режим е той пък води до резки промени в температурата вътре в него, което от своя страна оказва негативно влияние на доста от компоненти в агрегата.

7. Левият крак върху съединителя
Да се стои на светофара с натиснат съединител е оправдано, но само ако сте на писта със състезателен автомобил. Иначе, наистина ще загубите малко време при потегляне, но то е минимално и може да ви спести доста главоболия в последствие. Продължителното натискане на левия педал води до по-бързото износване на съединителя, а при много от съвременните автомобили той върви в комплект с маховик и нещата стават много, много солени.

8. Превключване от първа на задна в движение
Много често, когато маневрираме в тесни пространства превключваме от задна на първа предавка и обратно, без колата да е приведена в пълен покой. Ако се избавите от този вреден навик, ще е много добре за вашия автомобил. Това действие води до изключително сериозно натоварване на трансмисията, която е принуждавана рязко да работи в противоположното направление. Ако искате да я запазите по-дълго - не го правете.

9. Продължително спускане със спирачка
Когато се спускаме от някоя планина с автомобила си, много често го укротяваме само със спирачката. Продължителното натискане на спирачката при спускане по планински път обаче води до износване на супортите, което съвсем не е най-главното в случая. По-проблемно е когато дисковете прегреят, защото тогава сцеплението им с накладките е съвсем различно или иначе казано спирачките могат да откажат. Съветът ни е колкото може по-често да използвате т.нар. моторна спирачка.

10. Игнориране на предупреждаващите индикатори
Не са малко тези от нас, които пренебрегват разни шумове в автомобила. А не трябва. Всеки необичаен шум ни подсказва, че може би нещо в колата не е наред. Така че побързайте да изясните причината за него, иначе тя сама ще ви се изясни, но в най-неподходящия момент. С други думи, проверявайте по-често основните възли и агрегати в колата си.

От вредните навици е трудно да се избави човек, особено ако е водач с голям опит. Въпреки това, ако откривате някой от гореописаните навици във вашия стил на каране, то постарайте се да не го правите - ще си спестите пари и нерви.