Водещият еколог Роуан Якобсен обяви Големия бариерен риф за мъртъв, предадоха световните медии. По думите на Якобсен "той е починал през 2016 след дълго боледуване".
Причината за избеляването на красивата ивица в Коралово море, която е с дължина 2253 км, са мощните бури, които убиват коралите, както и нашествието на морски звезди, които ги изяждат. Избелването на рифа, който може да бъде видян от Космоса, заличи цветния живот на смятаната за най-голямата структура от живи организми в света. 

Други учени обаче смятат, че природният феномен може да бъде спасен. Според професор Джон Пандолфи от центъра ARC в Университета в Куинсланд, е изключително важно да се укрепи устойчивостта на рифа и да се увеличи естественият капацитет, за да може да се възстанови. 

Големият бариерен риф съществуваше 25 милиона години. Той се състои от над 2900 рифа и 900 острова, което го прави по-голям по площ от Великобритания. Големият бариерен риф е дом на 1652 вида риби, 3000 вида мекотели и 30 различни вида китове и делфини. 

Всяка година Рифът е посещаван от 2 млн. туристи. Още преди година специалисти от ЮНЕСКО изследваха рифа и обявиха, че той е в голяма опасност.