Бъдещият президент на България ще бъде излъчен на оспорван балотаж между кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева и на подкрепения от БСП ген. Румен Радев, сочи последното изследване на „Алфа рисърч" за основните тенденции в обществените нагласи.

Изследването е проведено сред 1025 пълнолетни граждани от цялата страна.

„Сред твърдо решилите да гласуват Цецка Цачева стартира с електорална преднина пред Румен Радев от 7,9%", посочват от „Алфа Рисърч".

На трета позиция се очертава да бъде Красимир Каракачанов с 8,7% от гласуващите, следван от Ивайло Калфин с 6,8%.

Непосредствено след трето и четвърто място с много малка разлика в резултатите се нареждат Трайчо Трайков с 5%, Татяна Дончева с 4,5% и Веселин Марешки с 3,3%.

Кандидатите Жорж Ганчев и Велизар Енчев събират малко над 1% подкрепа, докато бившият премиер Пламен Орешарски получава под 1%.

По данни на агенцията предстоящите президентски избори имат още един силен залог - бъдещата управленска формула. Тъй като няма ясно изразено парламентарно мнозинство, тези избори ще бъдат индикатор за електоралната тежест на партиите и за бъдещата им политическа конфигурация.

В началото на предизборната кампания все още не е напълно ясен ефектът от задължителното гласуване. Опцията „не подкрепям никого" събира почти 11% от решилите да участват в изборите. Профилът на ориентиралите се към този вариант избиратели до голяма степен повтаря този на традиционно негласуващите - най-млади, учащи, жители на големите градски центрове.