"В тези избори въпросът е кой ще бие Цецка Цачева", заяви лидерът на ГЕРБ Радан Кънев.

”Ние имаме силна обща мажоританта кандидатура, която няма да се огъне на този мутренски рекет на Бойко Борисов. Защото опитът да бъде огънат Трайчо Трайков по този начин е правен, само че резултатът е бил друг. И не е случайно, че Трайков е кандидат, защото президентът на България трябва да не се огъва”, посочи Кънев пред Нова телевизия.

По думите му следващата стъпка, за да има Реформаторски блок, е той да се консолидира до ниво на единна организация. 

”Аз ги съжалявам (бел.ред. министрите на Реформаторския блок), защото сега Борисов ги вика и ги мъмри като шеф. А нито един човек в нито една партия на блока не е човек без достойнство, който иска подобно унижение”, коментира Кънев.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов заплаши с правителствена криза, като се закани да изхвърли Реформаторския блок от управлението още този вторник. Така предизборната ситуация ескалира в неочаквана посока, тъй като основният сблъсък на вота се очаква да е между кандидатите на ГЕРБ и БСП.

По думите на Кънев ГЕРБ са избрали най-слабия си кандидат за изборите и сега започват да си търсят виновници извън себе си. 

Атанас Атанасов от своя страна посочи, че Трайчо Трайков е ”камъчето в обувките на премиера Бойко Борисов на тези избори”. 

” Кого плаши той с тази работа? С кого ще управлява? С ДПС? Той и днес управлява с тях. Хайде да не ни баламосва с тези неща и да не се прави на голям герой, да се показва колко е ербап”, посочи Атанасов пред бТВ.

По думите му скандалът от миналата седмица е едномесечната парламентарна ваканция.

”Редовният ход на Борисов е да пробва дали някакъв номер ще мине и ако се надигне вълна и не минава, след това излиза целият в в бяло. Сега пак е целият в бяло. Извика министрите на Блока, наби им канчетата. Какво са му виновни министрите, като те не са в НС?”, коментира Атанасов.

По думите му Борисов има ”дар божи на народен артист”, когато му е необходимо да играе зъл или добър. Миналата седмица той видя пропастта, към която са тръгнали с тази фамозна парламентарна ваканция, три дни умува и накрая дойде да спаси парламентарната си група.

Атанасов призова министрите на РБ да си правят сметка къде застават.

”Тези министри се превърнаха в наемници и по този начин заложници на Блока, през които Борисов се опитва да ни шантажира, само че не успява и всичко се струпва върху техните глави. В крайна сметка те да си носят последствията”, коментира Атанасов.

Петър Москов е министър на Бойко Борисов от декември месец миналата година, когато отказа да последва решението на партията и избра да бъде министър на Борисов, изтъкна той.

”Той избра да бъде при Бойко Борисов в това правителство, да си стои там”, посочи Атанасов.

”Москов като е член на РБ и министър на РБ какво е направил да подкрепи кандидатурата на Трайков или това, което прави е да изпълнява задачите на Борисов  против кандидатурата на Трайков. Това ли прави?”, попита Атанасов.

”От година ДСБ и РБ не е едно  и също нещо”, каза още той.