Опит за преврат е бил предотвратен в терористичната групировка "Ислямска държава", съобщава вестник Times. Според изданието 54 полеви командира на организацията са били екзекутирани. По данни на "Ройтерс" броят им е 58. Заговорът е бил ръководен от дясната ръка на лидера на "Ислямска държава" - Абу Бакр ал Багдади.

Убитите са обвинени в предателство, като се смята, че те са били в контакт с иракската армия и са договаряли предаването на Мосул. 

Иракската армия цели да освободи града, който от юни 2014 г. е в ръцете на "Ислямска държава". Джихадистите евакуират ранените си членове към Ракка, докато армията се подготвя да нови удари. Военновъздушните сили на САЩ и Франция също нанасят удари източно от Мосул.  

Излежаващите присъди в затворите на ИДИЛ в момента биват освобождавани. Това са хора, провинили се за неправилно подстригана брада, неправилни дрехи или тютюнопушене, пише Фокус. Източник, лежал в затвор на групировката, споделя, че е трябвало да участва в копаенето на окопи и тунели в източната част на Мосул.

Междувременно в петък терористите от организацията се евакуираха от град Тел Афар, който се намира в северната част на Ирак. Те са се изтеглили и от градовете Анна, Рава и Ал Каим и са се насочили към границата на Сирия. 

Така "Ислямска държава" се опитва да избегне по-нататъшни удари на водената от САЩ коалиция. Групировката се концентрира върху битката за Мосул, евакуирайки по-маловажни места.