Повечето британци искат приоритет при Брекзит да бъде даден на търговията с ЕС, а не на миграцията.

Британците гласуваха с 52 срещу 48 процента на референдум през юни да напуснат ЕС след кампания, в която агитиращите за Брекзит се бяха фокусирали в доста голяма степен върху имиграцията и обещаваха, че чрез напускане на ЕС тя ще може по-лесно да бъде намалена.

Правителството се очаква формално да започне преговорите за излизане до края на март. Предизвикателството пред него е да осигури възможно най-голям достъп до единния пазар на съюза, като същевременно ограничи свободата на движение на неговите граждани, един от основните стълбове на единния пазар.

В проучването на компанията за маркетингови изследвания "Комрес", което е проведено в периода 12-13 октомври с участието на 2000 анкетирани, 49 процента от запитаните искат кабинетът да даде приоритет на сключването на благоприятни търговски споразумения, докато 39 процента смятат, че предимството трябва да е за намаляването на имиграцията.

Има сериозна поколенческа разлика в отговорите на анкетираните. 48 процента от по-възрастните хора искат приоритет да бъде контролът над имиграцията, докато само 25 процента от младите хора споделят това мнение, сочи проучването, което е по поръчка на вестниците "Сънди мирър" и "Индипендънт он сънди".

Това отразява резултатите на самия референдум, когато доста по-голяма част от възрастните, отколкото от младите избиратели гласуваха за Брекзит.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви вчера, че Великобритания не може да получи отстъпки от свободата на движение и същевременно да запази пълен достъп до единния пазар, защото така и други страни ще поискат същото.
Думите й повтори и френският президент Франсоа Оланд, който заяви, че решението на Великобритания да напусне ЕС не трябва да застрашава принципа на свободно движение.