Бившата съдийка Румяна Ченалова обвини главния прокурор в избирателни и манипулирани проверки, намеса в дела, липса на контрол и отказ да разследва определени случаи, сред които "Яневагейт", твърденията на банкера Цветан Василев и други.

. “Царят е гол“ и това не може да се промени. Днес ще заглушите моя глас, утре нечий друг. Властта е във Вас, но е безсилна срещу истината”, посочва Ченалова в отворено писмо до Цацаров.

Причина за реакцията й е изказването на Цацаров, че "аферата КТБ ще бъде пратена в съда напролет. Времето на Ченалова също наближава“.

”Не съм поласкана от специалното Ви внимание към мен, но съм  учудена че чрез подобни твърдения  давате знак на подчинените Ви прокурори и съдиите, че съм извършила престъпление и трябва да бъда осъдена…А що се отнася до времето – времето на всеки от нас ще дойде – рано или късно”, заявява Ченалова.

Тя посочва, че не е участвала в ”заговор за преврат и дестабилизация на държавата, както твърдят Пеевските медии, чието мнение за мен подозрително съвпада с Вашето”.

”За разлика от Вас аз не съм политически избор. Не съм използувана за политически цели и "в битката срещу прокуратурата и лично срещу Главния прокурор“, както твърдите.  Аз не водя битки, господин  Главен прокурор. Реших да кажа истината и го правя”, пише Ченалова.

Тя посочва, че Цацаров не желае да се ”докажат твърденията на Владимира Янева, известни от публикуваните в сайта "Бивол“ записи, подобно на записите известни като "Ало Ваньо“ и "Ти си го избра“.

”Истина е че днес е опасно да казваш истината – възможността да станеш обвиняем е реална. 

Истина е, че страх е сковал обикновените прокурори, медиите, обществото”, добавя бившата съдийка.

Тя припомня, че България е на водещите места по ниво на корупцията, бедност и непрозрачност на медиите.

Избирателни проверки

”Защо господин Главен прокурор прокуратурата  избирателно се самосезира  от публикации в медии и телевизионни предавания? Защо анонимните сигнали  в определени случай са основание, а в други не за начало на наказателно преследване? Не е ли срамно изявлението  на прокуратурата, че конкретните твърдения на Цветан Василев за конкретни събития и лица – политици не съдържали данни дори за извършването на предварителна проверка, което е обида за интелекта на българският народ”, заявява Ченалова.

Тя пита зашо за прокуратурата е приоритет да изясни кой е направил записите по "Яневагейт", а не дали са се случвали събитията, описани в тях.

”Да,  аз съм обвиняема, както ще кажете, но не е ли практика осъждани лица да са основни свидетели (явни или анонимни) по делата на прокуратурата, пък на тях вярвате?”, пита тя.

”В какво се изразява прокурорският контрол по продължаващите с години досъдебни производства, част от които завършващи катастрофално? Всички ние плащаме за съсипаната психика на десетки хора. Защо личната отговорност на безотговорните или некомпетентни магистрати не стана част от съдебната реформа? Дали са верни твърденията на адв. Екимджиев (бел.ред правозащитникът Михаил Екимджиев), че в голямата си част това са дела от Пловдивският регион? И защо тези факти не се огласяват?”, продължава Ченалова.

Тя пита още защо Цацаров избирателно е защитил с всички възможности ”следователя П.Петров  (бел.ред. Петьо Петров, познат с прякора Еврото) да избегне дисциплинарна и наказателна отговорност и нарушихте закона, съветвайки Владимира Янева по образуваното срещу нея досъдебно производство?”.

Намеса в дела

”Защо се намесихте ултимативно  по наказателното дело срещу Цветанов  и по делото ”Манго“ (бел.ред. дело за несъстоятелност на фирма). Това не е ли нарушение на служебни задължения, което закона определя като престъпление? Защо нито един прокурор в България не възложи предварителна проверка на фактите по "Яневагейт“?, посочва тя.

Тя пита Цацаров дали му е известно, че спрямо ”специални“ прокурори не се прилагат ограниченията в закона относно срока на командироване.  

Безконтролност 

”Защо съдебната реформа изключи възможността за контрол върху дейността на Главния прокурор и ангажиране на дисциплинарна отговорност? Вярно ли е твърдението на бившия министър на правосъдието, че съдебната реформа се случва ако и както кажете Вие?”, посочва Ченалова.

”Некомпетентен ли е  Димитър Узунов – представляващ ВСС, когато иззе правомощията на Пленума на ВСС и определи еднолично членовете на ВСС (всички от мнозинството, които се съобразяват с Вашата воля), които да контактуват с европейските прокурори по случая "Яневагейт“и валидно ли е решението му? Да, страха, контрола върху медиите са лостовете за управление на всяко псевдодемократично общество. Да, свободата е най – висшата човешка ценност и възможността да я загубиш сковава хората и ги превръща в безволеви примирени същества. Но винаги някой може да каже "Царят е гол!“ Истината”, пише Ченалова.

”Е, аз искам да кажа истината на вашите прокурори – предайте им. Сигурна съм, че и други ще я кажат защото не си жив, ако не си свободен. Българите са твърд и търпелив народ, господин Главен прокурор. Българите не са прост народ, както смята премиерът на Република България. Може би са отчаяни, може би са уплашени но са издържливи И още нещо – Вие сте Главен прокурор и след като закона  е определил прокуратурата като пазител на законността, морала Ви задължава да дадете отчет  пред  хората, чиито права и основни свободи пази същият този закон. Това се нарича справедливост”, завършва тя.