Това вече ще е факт след подписването на новия анекс в коалицията

Според някои това ще стане идната седмица, според други - след изборите

 

ДСБ, партията от Реформаторския блок, която се обяви за опозиция в края на миналата година, ще бъде извадена от властта официално.

Източници твърдят, че за това са се разбрали премиерът Бойко Борисов и лидери на останалите партии в РБ на извънредната сбирка на управляващите, която министър-председателят свика в петък вечерта. На нея освен министрите бяха поканени и представители на парламентарните групи в управляващата коалиция - ГЕРБ, РБ и Патриотичният фронт. Патриотите обаче само слушали разправиите на Борисов и реформаторите и не взели отношение по тях.

Борисов трябва да получи от Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Николай Ненчев и Борислав Великов анекс към коалиционното споразумение от началото на мандата. Според някои източници това ще стане още в понеделник. След това то ще бъде подписано от ГЕРБ и реформаторите без ДСБ. Здравният министър Петър Москов, който е представител на ДСБ в правителството, пък щял да го подпише в лично качество.

Други източници от РБ обаче твърдят, че коалиционното споразумение ще бъде предоставено след изборите. Някои дори

смятат, че е

възможно и ДСБ

да го подпише

При първия вариант обаче споразуменвието ще отърве Кунева и Лукарски от проблема да се оправдават за думи и гласувания в Народното събрание на 10-те опозиционни депутати от РБ, надяват се министри реформатори. Именно изявления на Атанас Атанасов е цитирал премиерът на срещата в Министерския съвет, когато е питал: “Страх ли те е, Лукарски? Пиле шарено ли съм, Москов? Кунева, искаш ли, да спра парите на учителите, след като ги давам предизборно?”. Допълнително към подписване на ново споразумение е насочила темата и Меглена Кунева, като обаче припомнила, че ГЕРБ са се отказали да го подписват, след като текстовете са били договорени.

След подписването на анекса щели да бъдат изчистени от местата си и кадрите на ДСБ, които все още заемат зам.-министерски места или работят в областните управи и различните държавни структури.

Именно

кадруването на

реформаторите

е било една от атаките на премиера Борисов срещу министрите на РБ в петък вечерта. “За Изборния кодекс аз ви търсих. Колко пъти дойдохте да говорим за ЦИК, за секциите? Вие се включвате само за назначения, тоя тук, онзи там. Това е лицемерие и двуличие. Даже хора от ДСБ и предлагате”, скарал се Борисов на представителите на РБ. Съпредседателят на депутатите реформатори Найден Зеленогорски обаче не останал длъжен. Той обянил, че вицепремиерката Румяна Бъчварова си шушне по ъглите с Радан Кънев и назначава хора на Атанас Атанасов в МВР.

 

 

 

 

“Когато има променена фактическа обстановка, това се отразява.

Два месеца и

половина се

работи по анекса

и изведнъж това се оказа безинтересно за ГЕРБ”, казала още Кунева на заседанието, за да мотивира искането си да се преподпише коалиционното споразумение.

“Не сме говорили нито за брак, нито за развод”, коментира след разговора при Борисов пък здравният министър Петър Москов. Все пак ГЕРБ и Реформаторският блок се разбраха, че ще продължат заедно и управлението ще е стабилно, обясниха Москов и председателят на депутатите от РБ Найден Зеленогорски.

Във вторник ще има извънредно заседание на парламента с трите точки, за които настоява блокът - създаване на анкетна комисия за АЕЦ “Белене”, спешна поправка на Изборния кодекс в частта му за гласовете “не подкрепям никого”, намаляване на лихвите върху просрочията, разказа Зеленогорски. Той заяви отново, че ДСБ са обявили преди една година, че са в опозиция, отговаряйки на въпрос, че те поискаха оставката на Борисов.

“Ние сме обявили, че подкрепяме мнозинството и управляващата програма, зад която застанахме и се подписахме. Оттук насетне бъдете спокойни,

няма да тласнем

България в

спирала на

предсрочни

избори

или да дадем властта на ДПС или БСП на тепсия. Това няма да направим”, каза още Зеленогорски.

И той, и Москов отдадоха напрежението в коалицията на предизборната кампания. “Това напрежение не бива да излиза извън рамките на добрия тон, без да заличава различията между отделните политически сили. Всяка една от партиите потвърди това”, каза Москов.

Вицепремиерката Румяна Бъчварова обаче в събота отново атакува реформаторите през фейсбук. “За да съберат някой и друг глас повече за кандидата, който няма никакви шансове дори да стигне до балотаж, реформаторите или това, което от тях казва, че не е опозиция, прави странни за политическия живот неща”, написа тя.

“Само в коалиция, в която 85 души са готови да подкрепят идеите на 13, “реформаторите или това, което от тях казва, че не е опозиция” имат шанс да направят всичко, което би трябвало да искат и да са обещали на избирателите си. Но не го правят, а се разграничават вътре в странната си коалиция един от друг. А понеже това не им стига, разграничават се и от коалиционните си партньори. Докато накрая се разграничат и от избирателите си”, продължава статуса на Бъчварова.

 

 

 

 

 

Лидерите на РБ твърдо

решени да работят с Борисов

Всички лидери на партии в Реформаторския блок са заявили готовност да работят за стабилността по време на срещата си с премиера Бойко Борисов в петък вечерта.

“Трябва да мислим за стабилността на държавата. Казахме си го в спокоен тон. Не е нормално да се мисли за оставка на кабинета, към каквато подстрекава Радан. Какво ще стане след това? Той с БСП и с ДПС ли ще управлява”, каза един от лидерите на РБ пред “24 часа”.

“На срещата в Министерския съвет взехме решение за подобряване на комуникацията в управляващата коалиция и за преподписване на анекса с приоритетите на управлението”, заяви лидерът на ДБГ Меглена Кунева пред Нова тв.

“Драматична новина от вчера няма и аз не приемам да говорим за заплахи. Няма с какво да се заплашват политици, които доброволно са влезли в управлението с ясен план за действие и разписано коалиционно споразумение. В Министерския съвет седмица след седмица, месец след месец показваме добри резултати във важните области, в които работим, и това беше ясно казано и на вчерашната среща”, добави тя.

В момента РБ били “подчертано консолидиран и твърдо и единно застава зад кандидатпрезидентската двойка Трайчо Трайков и ген. Съби Събев”, обясни вицепремиерката.

“Идеята, че ГЕРБ са изненадани от това, че една част от депутатите от РБ са в опозиция, е несъстоятелна. Но повече от половината от депутатите на блока подкрепят кабинета и благодарение на тези гласове са приети много важни закони”, изтъкна Кунева.

“Аз нямам този начин на изразяване. Думи, които носят емоция, според мен нямат място в политиката”, коментира Кунева пък заканите на премиера Борисов, че вторник ще е ден разделен и няма да позволи повече РБ да се подиграва с ГЕРБ.

Тя обясни, че на заседанието на МС вчера премиерът Бойко Борисов отделил 2/3 от времето, за да посочи успехите на правителството във всички сфери. 

 

 

Цветанов: Наближат ли избори,

в РБ се държат неадекватно

“Важно е да очертаем различията, които има в РБ. Когато сформирахме кабинета, разчитахме на 23-ма депутати от РБ, днес - само на 13, а останалите играят някаква роля на опозиция. Има проблем в събирането на нужните 121 гласа в парламента, за да формираме стабилно мнозинство. Тази ситуация не може да продължава и трябва да се изясни дали РБ се състои от 5 партии, или ДСБ е опозиция и трябва да се разграничи от формата. Трябва да има ясно разграничение”, коментира зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по Нова тв.

Според него, когато наближат избори, партньорите в управлението от РБ започвали да се държат неадекватно.

Цветанов даде пример с местните избори през 2015 г., когато имало противопоставяне между ГЕРБ и РБ, а това било недопустимо, защото двете са от едно европейско семейство - ЕНП. Той подчерта, че и в момента в местната власт имало такова противопоставяне, предизвикано от РБ, а когато ГЕРБ търсели подкрепа от други партии за важни решения, след като не могат да разчитат на партньорите, били обвинявани, че се заиграват например с ДПС.

Цветанов обясни, че проблемът в отношенията възникнал заради твърденията, че Изборният кодекс е правен под диктовката на ГЕРБ. “Квотата за секциите в чужбина беше договорена между РБ и Патриотичния фронт”, посочи Цветанов.