В интервю за вестник "Комсомольская правда" президентът на Сирия Башар Асад казва, че според него Студената война никога не е приключвала. Попитан дали не е притеснен, че сирийските конфликт може да прерасне в Трета световна война, той казва, че ситуацията днес прилича на Студената война в начален стадий.

"Дейли Мейл" също намекна, че може да има Трета световна война.

„Ако говорим за проблема, то нека говорим за източника на проблема – а това е тероризма. Няма значение кой сега се меси в сирийските дела, най-важното е кой подкрепя ежедневно терористите. Ако решим това, заплетената картинка ще изгуби значение. Русия, Иран и „Хизбулла“ са наши съюзници и те воюват с тероризма. Но има и други страни, които се месят с цел поддържане на терористите“, казва той.

„Второ, относно Третата световна война. Този термин е използва често, особено след скорошната ескалация относно ситуацията в Сирия. Днес наблюдаваме ситуация приличаща на студена война в начален стадии. Това се появи съвсем наскоро, защото Западът и особено САЩ не спряха Студената война дори след разпада на СССР“, допълва той.