Господстващото правило, че всеки трябва да пие по 8 чаши вода на ден за здраве и младежки вид е сериозно разклатен от ново проучване.

Накратко, то показа, че има прост начин да се установи колко чаши вода на ден трябва да пиете – просто слушайте тялото си.

Учените са успели да покажат, че когато хората не трябва да пият повече вода става физически трудно да се преглъща. И така, слушайте гърлото си.

Откритието потвърждава хипотезата, че нуждата от вода на всеки е различна.

“Ако само правим това, което нашето тяло иска, ние вероятно ще улучим точната мярка. Просто пийте вода според жаждата си, а не според някаква сложна схема,” казва водещият учен на изследването Майкъл Фаръл от университета Монах в Австралия.

“Препиването” с вода всъщност е сериозен проблем, и може да доведе до т. нар. водна интоксикация, проблем, наречен хипонатремия, когато нивата на натрий в кръвния поток станат ненормално ниски и това се превръща в сериозна заплаха за здравето.

Екипът е открил, че е три пъти по-трудно за хората, които са задоволили жаждата си, да пият още вода. Което е знак, че тялото регулира колко вода консумира човека като затруднява физически излишното приемане на вода.