Всяка седмица има между 500 и 600 неправоспособни водачи. Това е недопустимо, казва комисар Бойко Рановски

КАТ ще смъква регистрационните номера на коли, ако собствениците ги управляват с над 0,5 промила алкохол, ако са употребили наркотици или друго упойващо вещество, както и при отказ да бъдат проверени. Автомобилите ще бъдат спирани от движение за срок от шест месеца до една година. Това решиха депутатите от транспортната комисия, като приеха пакет промени в Закона за движение по пътищата.

“Човек може да е собственик на автомобил, но да няма книжка. Ако шофьор, който не е собственик, кара колата, тя ще бъде спирана от движение за до един месец. Ще става с отнемане на част втора от свидетелството за регистрация”, каза пред “24 часа” комисар Бойко Рановски, началник на Пътна полиция.

Ако собственикът допусне или предостави колата си на шофьор с над 0,5 промила или под влияние на упойващи вещества, регистрацията също ще се отнема.

Без право да шофира от половин до една година ще остават и водачите на регистрирани коли без табели или ако регистрацията не е по надлежния ред. Глобата в този случай започва от 200 и стига до 500 лв.

При повторно нарушение книжката ще се отнема от една до две години, а санкциите ще са между 600 и 1500 лв.

“Ние отнемаме документите и табелите и тази кола за нас вече не е регистрирана и няма право да се движи по пътя”, каза Рановски.

Депутатите приеха и друга важна промяна, свързана със зимни гуми. Първоначално бе предложено те да станат задължителни от ноември до 1 април. Окончателно обаче бе гласувано, когато има сняг или лед на пътя и климатичните условия го изискват, колите да се движат със зимни гуми или с вериги. Ако водачите нарушат това задължение, санкцията е като тази при износени или разкъсани гуми - 50 лв.

“В отделните части на България температурите се различават. Може да вали сняг и през октомври или април. Затова решихме периодът да отпадне”, обясни Иван Вълков от ГЕРБ.

Шефът на транспортната комисия Настимир Ананиев обясни, че е променена и процедурата, след като шофьорът е хванат без книжка.

До момента ги спираха, глобяваха ги и ги пускаха. Сега трябва да дойде правоспособен водач.

Всяка седмица има между 500 и 600 водачи, които са неправоспособни. Те ще търпят сериозни санкции, недопустимо е бройката да е толкова голяма. След употреба на алкохол трябват и високи санкции, каза комисар Рановски.

Той обясни, че в някои държави отнемат автомобили, но засега този модел няма да се прилага у нас.