Четирима от кандидатите за президент и вицепрезидент са били сътрудници на Държавна сигурност, показва проверка на Комисията по досиетата.

Кандидатът за президент от партия "Движение за радикална промяна "Българската пролет" Велизар Енчев е бил щатен служител на Първо главно управление. През 1985 г е бил назначен за разузнавач, а със заповед от декември 1989 г. е преназначен за инспектор. Енчев бе осветлен като сътрудник на комунистическите тайни служби още през 2009 г. при проверката на служителите в електронните медии.

Кандидатът за президент, издигнат от пария "Християн-социален съюз" Жорж Ганчев е бил сътрудник на Второ главно управление на ДС с псевдоним Жорж. Снет е от оперативен отчет през 1990 г. За връзките му с ДС се знае от 2007 г., когато Комисията по досиетата направи проверка на народните представители.

Вторият човек в издигнатата от Християн-социалния съюз двойка – кандидатът за вицепрезидент Кольо Парамов, е бил секретен сътрудник с псевдоним Яков. Сътрудничел на управление "Гранични войски" в ДС, като е снет от оперативен отчет през 1986 г. Принадлежността на Парамов към Държавна сигурност е известна от 2009 г., когато Комисията по досиетата оповести сътрудниците ѝ в структурите на БНБ.

Известна отпреди е и принадлежността на Красимир Каракачанов към комунистическите тайни служби. Кандидатът за президент, издигнат от коалиция "Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО", е бил агент в Шесто управление на ДС под псевдоним Иван. В Комисията по досиетата са запазени негови собственоръчно написани агентурни сведения, както и документи от ръководилия го щатен служител. Няма информация кога е снет от действащ оперативен отчет.