В нашата държава, като цяло, се залага на строителството на маломерни жилища, подходящи за един или двама човека.Тъй като тази тенденция ще продължава и в бъдеще, като се вземе предвид по-приемливите и достъпни цени на малките апартаменти, си заслужава да им обърнем по-специално внимание.

Квадратурата на този вид жилища варира около 40-50 кв.м. Това са тъй наречените гарсониери. Те се състоят от стая, която се използва като кухня и всекидневна едновременно, малка спалня, баня и тераса. Това разпределение е напълно достатъчно за един човек или двучленно семейство. Въпреки това, обаче, проблемът с пространството и разпределението му в такъв дом е на първо място. Как да се оптимизира това пространство, така че да има достатъчно място за всичко? В тази статия ще ви дадем ценни насоки за това.

ПО-ПРАКТИЧНИ МЕБЕЛИ. За да се чувствате добре във Вашият едностаен апартамент, но въпреки това да разполагате с всички необходими удобства, е необходимо добре да подберете мебелите в него. Те трябва да са мултифункционални и практични.

За да оптимизирате мястото във всекидневната, можете да се спрете на сгъваема маса и столове, които да разгъвате само по време на хранене. Вече има доста голям избор на такива комплекти в големите мебелни магазини. При избор на мека мебел не купувайте огромните ъглови дивани, а се спрете на по-маломерните им модели, които са не по-малко удобни, но ще Ви спестят и доста място.

Изберете стенна секция с достатъчно шкафове, в които да приберете вещите си. За да спестите допълнително място, монтирайте телевизора на някоя свободна стена. Оползотворете пространството в ъглите на стаята, като поставите ъглови шкафове и етажерки за книги. Не претрупвайте с прекалено много декорации и сувенири, за да не смалите оптически пространството. Една-две добре подбрани вази и статуетки са напълно достатъчни.

В спалнята сложете легло с повдигащ механизъм, за да можете да използвате пространството под него оптимално. Изберете гардероб до тавана с плъзгащи врати, за го отваряте, без това да се отрази на мястото, с което разполагате. В спалнята и антрето също можете да поставите етажерки и шкафове по стените, за да използвате по най-рационален начин пространството.

Важно за малкото жилище е да бъде много добре осветено и боядисано в светли цветове. По този начин то ще изглежда значително по-просторно и приятно, въпреки маломерните си размери. Поставете на прозорците нежни бели пердета, които да пропущат слънчевата светлина през целия ден, а изкуственото осветление трябва да бъде достатъчно силно през вечерните часове.

С тези съвети ще превърнете ограниченото пространство в малкото жилище в приятно за живеене място и ще се наслаждавате на комфорта и функционалността му.