Ставането преди изгрев слънце може да се отрази неблагоприятно върху здравето, предупреждават австралийски специалисти, цитирани от в. "Дейли експрес".

Учени от университета на Мелбърн изследвали връзката между времето на събуждане и редица здравословни проблеми. Изследователите установили, че хората, които стават преди изгрев слънце, страдат от "социален синдром на смяна на часовите пояси". С термина специалистите обозначават разликата между принудителното и естественото събуждане.

Когато слънцето изгрява нивата на мелатонина - хормон, подпомагащ естественото заспиване, спадат. Същевременно се покачват нивата на хормона кортизол, който дава енергия на индивида. Когато обаче събуждането е принудително, а не естествено, се отчитат смущения във функциите на двата хормона.

Дисбалансът между мелатонина и кортизола е свързан с повишен риск от инсулт, сърдечносъдови заболявания, диабет, депресия.

За ограничаване на опасностите, обусловени от въпросния хормонален дисбаланс, експертите препоръчват използването на аларма, имитираща изгрев, ограничаване на кофеина по-късно през деня и солидна закуска.