Веселин Топалов застава начело на Българската федерация по шахмат (БФШ) до изтичането на 18-месечното наказание на президента на организацията Силвио Данаилов.

Миналия месец Етичната комисия към международната федерация (ФИДЕ) забрани на Данаилов да заема каквито и да е длъжности. Той има право да изпълнява функциите си единствено на територията на страната. Санкцията е свързана с нередности около провеждането на европейското първенство за младежи в Будва (Черна гора) през 2013 г. По това време Данаилов оглавяваше Европейския шахматен съюз. 

БФШ също е със замразено членство в континенталната структура. От родната федерация обявиха, че решението е политическо, и стартираха процедура по обжалване в Спортния арбитражен съд. До неговото произнасяне правата на всички български състезатели остават защитени и те могат да участват в международни състезания.

"Убеден съм, че ще спечелим обжалването - обяви Данаилов. - Моята следваща цел е президентския пост в международната централа ФИДЕ. Позициите на Кирсан Илюмжинов са доста отслабени и смятам, че имам сериозни шансове на изборите през 2018 г. Той плаща на няколко некадърници у нас, за да правят интриги"

Данаилов допълни, че Топалов - световен шампион през 2005 г. - ще го замести достойно. "Той е авторитетна фигура и думата му се чува. Имам още две години от втория ми мандат като президент на БФШ. Веско е чудесен избор да ме замени, трябва само да го убедим".