Вот на недоверие към кабинета е неуместен в рамките на кампанията за президентските избори. Това заяви в предаването „Тази сутрин” по bTV лидерът на АБВ и президент от 2002 до 2012 г. Георги Първанов.

По думите му това би било начин за отвличане на вниманието от президентския дебат и скриване на кандидат-президентите.

Той предупреди, че има информация, че се готвят машинации за предстоящия президентски вот, но допълни, че би я оповестил, когато има доказателства.  Първанов призова всички извън ГЕРБ да има диалог и единодействие, за да не се допуснат подобни машинации.

Първанов призна, че е разочарован от поведението на ген. Румен Радев. Бяхме застанали за него, а той обърна гръб. Ние го подкрепихме мощно, далеч по-добре, отколкото в БСП, а той не се обърна да каже поне едно „Благодаря” и „Извинявайте”.

Първанов посочи, че не са се чували с премиера Борисов,  както и с лидера на БСП Корнелия Нинова.

Ивайло Калфин ще стигне до балотаж, убеден е Първанов. Калфин е най-добрият дипломат от всички кандидати, доказал се е в сферата на иконимиката и социалната политика, той е блестящ управленец от гледна точка на познаването на администрацията. В това отношение той е на две обиколки пред останалите, изтъкна Първанов.

Ако нямаше втори кандидат от България, Ирина Бокова щеше да спечели надпреварата за генерален секретар на ООН, убеден е Първанов.

Според него тезата, че новият шеф на организацията ще е жена от Източна Европа е стояла, докато Кристалина Георгиева не се е включила в състезанието.

Очевидно проучването на премиера е провал, защото класирането на Кристалина Георгиева е убийствено за България. То компрометира българската дипломация и идеята Източна Европа да има свой шеф на ООН, заяви лидерът на АБВ.

Росен Плевнелиев беше слаб президент. Той не защити нито един национален интерес, смята Първанов.