Германия планира сериозно да ограничи достъпа на граждани на страни членки на ЕС до социалната система с ново законодателство, което ще спести милиарди евро на местните власти. Новото законодателство е необходимо, след като федерален съд отсъди през 2015 и 2016 година, че безработните граждани на ЕС имат право да получават социални помощи след 6-месечен престой в Германия.

Преди решението на съда те нямаха такива привилегии. Меркит ещ езасегнат голям брой български и румънски граждани. Промените няма да позволяват на граждани на ЕС да получават социални помощи, ако не работят в Германия. Също така няма да получават помощи при безработица, ако не са пребивавали в държавата пет години.

Така се цели в Германия да се приемат само граждани на ЕС, които наистина търсят работа и желаят да работят, а не само заради социалните облаги. Кабинетът ще разгледа предложението следващата седмица преди да го изпрати в Бундестага, добавиха представителите, потвърждавайки публикация от днес на вестникарската група Funke Medien Gruppe.

В началото на декември 2015 Федералният социален съд реши, че германските общини са длъжни да изплащат социални помощи на безработните мигранти, граждани на държави от ЕС, пребивавали над шест месеца в Германия. Това обаче никак не се хареса на германската социална министърка.

Броени дни след това тя обяви, че планира закон, който да ограничи правото на получаване на социални помощи. "Не може общините да се грижат неограничено за чужденци от страните-членки на ЕС, които не разполагат със средства. Ние сме длъжни да ги предпазим от подобно нещо", заяви социалният министър Андреа Налес. "Общините имат така или иначе твърде много нови задачи покрай бежанците", каза още министърката.

Следващата седмица нейният законопроект трябва да бъде гласуван и в парламента. С него ще бъде попречено на чужденци от ЕС, които не са работили в Германия, да получават помощи при безработица. По данни на германското Бюро по труда, през януари 2016 общо 440 000 чужденци от ЕС са получавали социални помощи в Германия.

Полските граждани представляват най-многобройната група - с 92 000 души. След тях са италианците със 72 000. А на трето и четвърто място се нареждат българите и румънците - със съответно 71 000 и 57 000 души, получаващи социални помощи в Германия. На пето място са гърците - с 46 000.

Не всички от хората, получаващи помощи, са безработни. Много от тях работят, но печелят твърде малко и получават финансова подкрепа от държавата. Според германските власти обаче броят на българите и румънците, които печелят твърде малко и разчитат на държавната финансова помощ, е "подозрително висок", пише "24 часа".