Хиляди медицински сестри не достигат, а болниците са принудени да назначават кадри на възраст между 60 и 70 години, съобщава Нова тв. По данни на съсловната организация, в момента България разполага само с половината от необходимите 56 хиляди медицински сестри.

В радневската психиатрия медицинските систри под 60-годишна възраст са екзотика. Заплатите им са около 600 лева, изработили са повече от необходимия стаж. Завеждащият отделение в Държавната психиатрична болница в Раднево доктор Иван Добринов каза, че последната медицинска сестра, която е наел, е на 73 години.

В четвъртата по големина многопрофилна болница в България - тази в Стара Загора, сестри също не стигат. Оказва се, че това се отнася за цялата страна. Работещите медицински сестри у нас са наполовина от необходимите.

Същото показва и здравната карта за извънболничната помощ, където са нужни 10 805, а работят 5320 сестри.

От думите на шефа на столичната болница "Света Екатерина" става ясно, че понякога и 1500 лева заплата не е достатъчна, за да привлече младите хора към професията. Завършващите сестри са обект на конкуренция между болниците за привличането им, казва проф. Генчо Начев.

Предстои увеличение на минималния праг за сестринските заплати, а зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков коментара в тази връзка, че става въпрос за търговски дружества, които имат свой мениджмънт. По отношение на недостига на сестри той лаконично признава, че това е проблем.

Директорът на старозагорската болница пък предлага смяна на приоритетите, като казва, че броят на обучаващите се медицински сестри трябва да бъде два пъти повече за сметка на броя на обучаващите се лекари.