Премиерът Бойко Борисов се е отказал от делото за непозволено увреждане срещу депутата от "Атака" Десислав Чуколов, по което Софийският апелативен съд осъди Чуколов да му плати обезщетение от 50 000 лева, съобщи "Правен свят".

След като делото е стигнало до Върховния касационен съд (ВКС) и е било допуснато касационно обжалване, неочаквано миналата седмица адвокат на Борисов е представил молба от негово име, с която премиерът се отказва изцяло от предявения иск срещу Чуколов и иска обезсилване на решенията на двете инстанции и прекратяване на делото. При това развитие на процеса ВКС е обезсилил двете решения, с които Чуколов беше осъден и делото е прекратено, като Борисов повече не може да предявява същия иск срещу него.

"Целта на  г-н Борисов никога не е била да спечели пари. За него е важно клеветниците да бъдат наказани и така да се пресекат желанията на други клеветници. Целта на премиера е в нашия политически живот да има повече морал и честност", коментира адвокатът му Марин Марковски.  

Делото беше за причинени неимуществени вреди. Премиерът го заведе, тъй като се почувствал засегнат от изявление на Чуколов в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви на 13 ноември 2013 г. Тогава депутатът националист казал, че ако Борисов "не е на власт, мястото му е в затвора". Преди две години състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Валерия Банкова осъди Чуколов да плати на Борисов 25 000 лева, като не уважи изцяло иска на министър-председателя до 50 000 лева.

Това обаче стори през януари т.г. състав на Софийския апелативен съд с председател и докладчик Даниела Дончева, сега ръководител на САС. Тогава съдът отчете, че обидата е публична и отправена по една от най-гледаните телевизии в популярно предаване и поради това е достигнала до неограничен и широк кръг лица, както обикновени граждани, така и политици и общественици.

"Обстоятелството, че ищецът се усеща с уронена репутация както в страната, така и в чужбина с оглед създадените широки негови контакти като политик /лидер на една от големите политически партии/ и държавник /към момента на излъчване на предаването бивш министър - председател на РБ/, което увеличава степента на преживяното негативно чувство на обида", се казва в решението на САС, с което той реши, че справедливото обезщетение за Борисов е 50 000 лева.