Съюзът на международните превозвачи е в готовност да започне протестни действия заради напрегнатата обстановка по граничните ни пунктове. Това стана ясно от декларация на организацията, изпратена до медиите.

Водачите на камиони прекарват около 50-60 часа в чакане да преминат границата и все по-често отказват да поемат курсове към съседните ни държави. Фирмите търпят значителните финансови загуби от неустойки по договори за доставка, се казва в декларацията.

Най-дълги колони от чакащи да преминат границите автомобили се наблюдават на българо-турската граница при ГКПП „Капитан Андреево – Капъкуле", на българо-румънската граница при ГКПП „Дунав мост 2" – „Видин-Калафат", както и на българо-гръцката граница при ГКПП „Кулата-Промахон".

Съюзът няколкократно се е обръщал към компетентните органи - Агенция „Митници", Министерство на финансите и Главна дирекция „Гранична полиция", за предприемане на съответните действия за справяне с проблема.

За създалата се ситуация е информиран и министър-председателят Бойко Борисов, както и съответните ресорни министри.

У транспортния бранш се формира убеждението, че органите на „Гранична полиция" и Агенция „Митници" с действията си показват нежелание за увеличаване на пропускателната способност по пунктовете, смятат от бранша. Ето защо те са готови да предприемат мерки за справяне със ситуацията на граничните пунктове, включително протестни действия, завършва декларацията.