Швеция ще помага на България за интеграцията на непридружените деца бежанци. Скандинавската страна ще сподели своя опит и с борбата с миграцията. Това стана ясно след среща между социалния министър Зорница Русинова и шведската й колежка Илва Йохансон, предаде "Монитор".

Вече има сформирана работна група. "Проблемите на България и Швеция са доста различни, но се надявам техният опит да е полезен за нас", коментира министър Русинова.

"35 000 непридружени деца са дошли в Швеция само миналата година", обяви Йохансон. Тя обясни, че тяхната интеграция е много по-успешна отколкото на децата, пристигнали със семействата си. Според нея работата на институциите с тези деца не може да замени родителската грижа, но социалните работници могат да насочат децата в света на възрастните.

Междувременно Русинова и Йохансон са коментирали и въпроса за изменение на директивата за командироване на работници в Швеция. И двете страни подкрепят измененията, които целят защита на ценностите на ЕС по отношение на движението на хора, еднаквото възнаграждение и условията на труд. По думите на Русинова промените са важни в контекста на общоевропейската тема за превенция на недекларираната заетост и сивата икономика.

Йохансон обясни, че в Швеция няма трудова инспекция, минималните заплати и отношенията се регулират от социалните партньори. Тя заяви, че измененията в директивата също ще са стъпка в посока на подпомагане на социалните партньори да гарантират равно заплащане и условия на труд на командировани с местни работници.