Съдът масово отменя глобите на КАТ. Повече от половината обжалвани наказания се оказват незаконни, тъй като остават недоказани.

Тревожните констатации са на Върховната административна прокуратура, която направи проверка на дейността на пътните полицаи в цялата страна, разказва BTV. Проверката на прокурорите е започнала през март и продължила до вчера. Анализирани са били документи от всички областни дирекции на МВР, на практика са гледани глобите и делата от 2013 г. до 2015 година.

Освен отменените глоби, друг основен проблем са наполовина по-малко хванатите в нарушение шофьори. На практика това може да означава две неща - или българинът е станал по-дисциплиниран на пътя или КАТ не контролира нарушителите.

Прокуратурата е разтревожена след проверките – пътната полиция у нас е лошо организирана и неефективна. Полицаите на пътя са малко, а мнозина от тези, които работят, са неподготвени, сочат данните от доклада на прокуратурата. "Някои от прокурорите в своите доклади посочват като една от възможните причини кадровата необезпеченост на контролните органи на МВР - конкретно на тези, които се занимават с тази дейност, некомпетентността на някои от тях”, заяви зам.-главният прокурор Ася Петрова.

До дни МВР трябва да анализира проблемите и да вземе мерки, за да има не само хванати, но и наистина наказани нарушители. "Да се извърши анализ на причините, поради които се очертава трайно и последователно тенденцията на намаляване на случаите на констатирани административни нарушения на фона на чувствителното, видимо за нас увеличение на броя на жертвите”, допълни Ася Петрова.

Шофьорите обаче са на противното мнение, твърдят, че на пътя ги спират достатъчно и че не са спрели порочните практики на катаджиите.

От МВР не коментираха тревожните изводи в доклада на прокуратурата.

Експерти по пътна безопасност коментираха, че трябва внимателно да се анализират данните от проверката на прокуратурата и припомниха, че през последните години е имало периоди, когато е било забранено да се спират шофьори, ако екипите не са оборудвани с микрофони и камери.