Първият петък от месец октомври е Световен ден на усмивката.

Това е традиция, поставена през 1999-та година. В интернет е усмихнатото личице, използвано за пръв път от американеца Харви Бол през 1963 г. Според него, днешният ден трябва да преминава под мотото: "Да направим добро и да помогнем на някого да се усмихне".

Усмихвайте се, за да подобрите здравето си, за да намалите стреса и за да накарате хората да ви забелязват. Това е просто една забавна „дейност", която ще доведе до дълголетие и по-щастливо ежедневие.

А ето и защо трябва да се усмихваме редовно!
1. Усмивката ни прави привлекателни.
Не можем да не се чувстваме пленени от хора, които се усмихват. Искаме да познаваме някого, който се усмихва често и да разберем причините, поради които го прави. Мръщенето, сърденето и гримасите отблъскват хората, докато усмивката ги завладява и ни прави по-интересни.
2. Усмихването променя настроението ни.
Следващия път, когато сте тъжни, се опитайте да се усмихнете, без причина. Има много голяма вероятност да подобрите настроението си.
3. Усмивката е заразна.
Когато някой се усмихва, цялата стая грейва, променя се настроението на всички и обикновено заобикалящото ни изглежда по-весело и приветливо.
4.Стресът много лесно може да се отрази на лицето ни. Усмихвайте се по-често, за да намалите този ефект- няма да изглеждате изморени, изтощени и претоварени. Това ще намали значително нивото на стрес в организма ви.
5. Още нещо- имунната ви система ще се подсили и това е доказано - когато се усмихвате, имунните функции се подобряват, защото сте в спокойно състояние, отпуснати сте. Избягайте от грипа и настинката с усмивка!
6. Честото усмихване намалява кръвното налягане.
Можете сами да проверите това твърдение. Ако разполагате с апарат за кръвно налягане у дома.
Седнете за няколко минути, за да четете книга. След това се усмихнете (трябва да продължи около минута), а след това отново продължете с четенето си. Усетихте ли някаква разлика?
7. Усмихването стяга кожата на лицето и ни подмладява.
Мускулите, които използваме, когато се усмихваме, опъват кожата на лицето ни, правейки го по-младо. Не си правете козметични процедури като лифтинг и др., просто се опитайте да се усмихвате докато преодолявате трудностите в ежедневието си.
8. Усмивката ни прави да изглеждаме преуспели.
Много често, усмихващите се хора са по-самоуверени, по-възможно е да бъдат повишени на работното си място, а пък и е много по-лесно да се сближим с тях. Залепете усмивка на лицето си на срещи или съвещания и ще видите как мнението на хората за вас ще се промени драстично към по-добро.
10. Усмихването ни помага да бъдем позитивни!
Опитайте този тест: Усмихнете се. Сега помислете за нещо негативно без да сваляте усмивката от лицето си. Трудно е, но определено действа добре. Когато се усмихваме, цялостното ви излъчване съзнава впечатление у хората, че „Животът е добър!". Стойте далече от депресията, стреса и не се тревожене, усмихвайки се!