Еврозоната няма да се запази в сегашния си вид заради непостоянността на политиците в Европа. Това заяви носителят на Нобел за икономика Джоузеф Стиглиц в интервю за германския в. „Ди Велт“.

„Скоростта, с която изчезват решенията в Европа, ме притеснява. Политиците се разбират за някакви мерки, които трябва д асе вземат, след коет озапочва блокиране на тез ирешения, пазарене, губене на време“, посочв аикономистът. Според него с н еобходими дълбоки реформи като създаването на банков съюз и общи капиталови гаранции. Стиглиц посочва обаче, че не смята, че Европа дългосрочно може да спаси еврозоната. „И след 10 години ще има еврозона, но даи тя ще е в днешния си вид и с 19 членки, аз дълбоко се съмнявам“, заявява Стиглиц. Той не се наема с прогноза кой ще остане в еврозоната. „Германия обаче вече се е примирила с това, че Гърция трябва да напусне валутния съюз“, смята той. Според икономистът само разделянето на еврото на северно и южно може отново да задвижи икономиката на континента.

Стиглиц вярва и че рано или късно Италия също ще напусне еврозоната, тъй като то пречи на икономиката й. „И на икономистите в Италия им става ясно, че това трябва да стане. Проблемът е, че италианците да с епреодолеят чисто емоционално и да си признаят, че еврозоната не е за тях“, твърди той.