Българският контингент остава в Афганистан след като страната подписа споразумение с ЕС за реадмисия. Това се разбра от думите на премиера Бойко Борисов след срещата му в Брюксел свърховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини.

"След малко острите и малко ултимативните ни изказвания за оттегляне на контингента от Афганистан, когато се направи нещо добро, бързо и ефективно е редно да кажем и "Благодаря". В момента е модно да се говори срещу Европейския съюз, но по-добро нещо в света няма. Със съвместни усилия можем да оказваме помощ на Афганистан и в същото време да помогнем колкото е възможно по-бързо реадмисията да влезе в сила", заяви Борисов след срещата с Могерини, цитиран от пресслужбата на правителството.

При отсъствието на такова споразумение не би имало смисъл да държим военнослужещи там, посочи той и допълни, че ако споразумението сработи, такива могат да бъдат сключени и с други рискови страни.

Министър-председателят определи старта на Европейска гранична полиция от България като оценка за усилията на държавата за овладяване на мигрантския натиск върху Европа. "Факт е, че когато целенасочено, методично с умерен тон, но постоянно и неотстъпчиво действаме, накрая резултатът идва", каза Борисов. Според него, с обща европейска гранична полиция ще има много по-добри резултати и по-голям контрол във всички държави от ЕС.

Министър-председателят съобщи също, че вицепремиерът Томислав Дончев е провел днес в Комисията срещи по проекта за европейския газов хъб "Балкан".