Икономическата криза накара много семейства да затегнат коланите и да преустановят или да отложат належащите ремонти в дома си. Много собственици сметнаха, че за момента едни такива разходи ще им дойдат в повече. Но в интерес на истината има начини да подобрите жилището си, без това да Ви коства много средства. Спокойно можете през идващите по-топли месеци да предвидите един ремонт за освежаване на дома, като следвате следните стъпки:

ЯСЕН ПЛАН. Дайте си сметка от какво най-спешно се нуждае дома Ви и започнете предварително подготовката. Обиколете магазините за строителни материали. Не разчитайте само на големите вериги, които предлагат промоции. Често цените в специализираните магазини са по-добри. Направете точен списък на всичко, от което се нуждаете, за да не се сдобиете по погрешка с нещо, което не е от първа необходимост. Така няма да затънете в разходи от голям мащаб, нито ще прекарате дълго време в ремонти. Определете само част от свободното си време за освежаване на дома. Дори да обновите само една стая, това ще се отрази чудесно на целия апартамент.

ЛИЦЕТО НА ДОМА. Обикновено най-използваната стая в жилището е дневната. По тази причина тя най-бързо се амортизира. Можете да претапицирате дивана, да положите нов ламиниран паркет на пода. Дори и само това да направите, ще получите желания ефект. Ако се впуснете в по-мащабни действия, можете да обновите и мазилката. В повечето случаи детайлите се оказват доста ефектни: сложете една-две нови картини, декоративни вази, сменете абажура. Купете нови пердета или вертикални щори. Ще се получи едно чисто ново помещение, което ще се превърне в любимо за отмора на цялото семейство.

БЕЗ МАЙСТОРИ. За да спестите пари, не наемайте майстори. Повечето хора могат да се справят с боядисване на собствения си таван, например. В интернет вече има много клипове, които показват как да боядисваме, да лепим тапети, да сменим улуците или да редим керемиди. Изгледайте ги и ще се уверите, че нищо не е толкова сложно, колкото Ви се струва. Не забравяйте, че цените на професионалните услуги никак не са ниски. Така няма да дадете излишни средства и ще можете да си купите още нещо ново за дома. Все пак, ако ще сменяте плочките в банята, по-добре не рискувайте. Една нова баня може да се превърне в истински ужас, ако не са поставени както трябва. Не наемайте случайни майстори. Най-разумно е  предварително да видите как работи този професионалист, за да няма изненади.

Ако пък сте взели апартамент под наем, изключително важно е да го освежите, за да се превърне наистина във Ваш дом. Не пропускайте да обсъдите с наемодателите какви промени са съгласни да направите и за чия сметка ще бъдат ремонтните дейности.

В крайния етап на освежаването включете децата, а защо не и своите приятели. Съберете голяма тайфа, която за един ден ще почисти и лъсне целия дом. Накрая завършете всичко с една хубава вечеря за почерпка. Ще помните този ремонт дълго време, въпреки че не сте вложили кой знае колко средства в него.