Разликата в потребността от сън при мъжете и жените е от 20 минути до 1 час, пише BBC. В рамките на научен експеримент, изследователи са заключили, че при жените мозъкът работи по-интензивно, поради което той се нуждае от повече време, за да се възстанови.

За своето проучвате, учените са провели редица експерименти с участието на 950 доброволци и от двата пола. С помощта на специално оборудване е измервана мозъчната активност сред участниците, особено в областите, отговорни за съня. По-специално, учените се интересували от зависимостта между работата на мозъка и продължителността на съня.

Експериментът показва, че мъжете постоянно оперират с едното полукълбо на мозъка, а второто използват само от време на време. При жените и двете полукълба са ангажирани активно през целия ден. Тази активност се дължи на факта, че слабият пол се занимава с решаването проблеми от най-различно естество по едно и също време. Така женският мозък изчерпва много повече енергия, заради което се нуждае от по-дълга почивка.