Google излиза на пазара на смартфони с нова серия мобилни устройства, включително и смартфон, който ще е директен конкурент на iPhone. Моделът Google Pixel има амбицията да се превърне в един от най-популярните на пазара и според Google има най-добрата камера в историята.

Телефонът ще се предлага в две версии - Pixel и Pixel XL. Както името подсказва, единият модел ще е по-голям, но освен това ще разполага и с по-добър дисплей. Стандартният Pixel ще има 5-инчов 1080р дисплей, докато Pixel XL ще разчита на 5.5-инчов 4K екран. И двата телефона се произвеждат от HTC, но брандът на компанията няма да се вижда никъде. Това са телефони, които ще имат само логото на Google и ще се продават като устройства, които са само на интернет гиганта. Целият дизайн на смартфоните е дело само на Google.

И двата Pixel-а използват процесор Qualcomm Snapdragon 821. Оперативната памет е 4GB. Ще се предлагат в две версии съответно с 32GB и 128GB памет за файлове. В рекламата на телефона Google упорито намеква, че всичко в телефона е изцяло ново, с едно изключение - стандартният жак за слушалки, който е наличен.

Компанията обръща голямо внимание на камерата на устройството. Според Google досега не е имало смартфон с по-добра камера. Тя е 12.3 МР с множество оптимизации на всички компоненти и софтуер. Има различни режими на работа, които позволяват правене на снимки на слаба светлина, снимане на динамични сцени, добавяне на ефекти и др. Всички собственици на Pixel ще получат и безплатно неограничено пространство за съхранение на снимки и 4К видео в Google Photos.

Pixel ще използва и специална версия на Android 7.1 Nougat. Тя е оптимизирана за платформата за мобилна виртуална Daydream. В нея е вграден и Google Assistant. Виртуалният асистент комбинира Google Now и допълнителни възможности за управление на телефона чрез глас. Батериите на телефоните са съответно с капацитет 2770mAh и 3450mAh, като според Google могат за 15 минути зареждане да осигурят около 7 часа пълноценна работа. Най-евтиният модел на Pixel ще струва 649 долара, като топ версията ще достига 769 долара. Предварителните поръчки вече са започнали в избрани държави.