България е една от страните в Европейския съюз с най-много смъртни случаи вследствие на атеросклеротични увреждания на сърдечните и мозъчните съдове. Още по-неприятен е фактът, че все по-млади хора са засегнати от болестта, пише gotvach.bg.Съществуват различни медикаменти, които могат да помогнат при състояние катоатеросклероза. Те биха могли да „почистят” натрупаната плака по вътрешните стени на артериите, вследствие на което артериите няма да загубят своята еластичност и рисковете като инфаркт и сърдечен удар ще намалеят значително.
Не много хора обаче са съгласни да прибегнат до тези медикаменти, тъй като те, естествено, имат и своите странични ефекти.

Има, разбира се, и други варианти да подобрим състоянието си – най-лесно би било да започнем да водим по-здравословен живот. На първо място да се храним правилно, да повишим двигателната си активност, да откажем цигарите.

Това определено ще промени състоянието ни, но учени твърдят, че съвсем скоро в борбата с атеросклерозата ще се присъедини и генномодифициран домат.
Тези домати са създадени от изследователи в американския медицински колеж “Дейвид Гефен“. Те са модифицирани да синтезират аминокиселинно съединение, пептид, което е по-познато с наименованието 6F.

Този пептид би могъл да помогне, тъй като успешно имитира намаляващи плаката механизми на ApoA-1. Той пък е основният белтък на т.нар. добър холестерол.

Учените твърдят, че дори този домат да се яде само един път в седмицата, той отново ще успее да намали нивото на атеросклеротична плака, ще намали значително риска от артериални възпаления.

Освен това ще помогне нивата на HDL–холестерола („добрият” холестерол) да се повишат и да се намали риска от сърдечно-съдови заболявания.
Изследователите на терапевтичния домат твърдят, че белтъкът 6F бил много по-ефективен от молекулата ApoA-1, която имитира. Белтъкът може да се приема само с помощта на тези нови домати, няма необходимост да се изолира или да се пречиства, дори не са необходими допълнителни медикаменти.