Българите предпочитат да купуват крушки на цена между 5 и 10 лева, показва неформално проучване на родната компания за енергоспестяващо и LED осветление Realux.

Според анкетата, 36% от потребителите избират крушки от средния ценови клас 5-10 лв., докато 27% предпочитат по-скъпите осветителни тела с цени над 10 лв., а 23% избират най-евтините крушки – между 1 и 5 лв.

За повечето хора (40%) най-важният критерии при покупката на лампи е мощността. По-малък брой от анкетираните (30%) са посочили, че решението какъв вид крушки да си набавят зависи в най-голяма степен от цената на различните видове продукти. 15% от анкетираните избират лампи според дизайна, а 11% според марката.

„Хората вече не се изкушават от най-евтините продукти и стават все по-чувствителни към качеството, защото от опит разбраха, че една качествена крушка възвръща инвестицията си многократно”, коментираха от Realux.

Проучването показва още, че над 40% от потребителите предпочитат да купуват осветителни тела от специализирани магазини. Големите вериги супермаркети и кварталните магазини са на второ място като избор и събират по 23%. Интернет се нарежда на последно място в проучването, като едва 14% от анкетираните посочват, че поръчват крушки онлайн.

„На пазара се предлагат стотици видове лампи и за купувачите е трудно да преценят коя отговаря най-добре на техните нужди. Затова все по-често се насочват към специализирани магазини за осветление, където могат да бъдат консултирани за различните продукти”, допълниха от компанията.

Realux e на родния пазар от близо 15 години, от 7 години продуктите й са достъпни и на пазарите в Германия, Румъния, Украйна, Гърция, Македония, а отскоро марката стъпи и във Франция.