27 крадци на ток са хванати в Търговищко за деветте месеца на тази година по данни на МВР. За същия период м.г. са били 11, съобщи БНТ.

Според статистиката дружеството, което работи на територията на Североизточна България, в села Кръшно и Маково са отчетени над 24 % кражби на ток. В Кръшно, където 90% от жителите са роми, темата предизвиква недоволство.

Те Работят предимно лятото на полето за надница от 15-20 лева. През есента събират орехи. Собственикът на хранителния магазин ни показва, че в тефтера е натрупала вересии за над 800 лева.

"Може да крадат, може и да не крадат хората. Всичките са безработни тука, всичките", разказват те пред камерата.

Някои обвиняват дружеството. "Къде се краде ток,те чуват ли се какво говорят. Енергото само пишат бележките без да минават да проверяват. Е, миналия месец съм платил 60 лв. с един телевизор, нямам хладилник, нямам пералня", разказва друг жител.

От полицията в Търговище казаха, че напоследък често съдействат на контрольорите на енергоразпределителното дружество, които са засилили проверките, тъй като търпели загуби от над 70 % заради кражбите на ток. Нарушенията са основно в селата, където мрежата е стара, а хората - бедни. Триковете за неправомерно потребление сред битовите абонати са стандартни.

Началникът на местното МВР гл. инспектор Станислав Станков обяснява някои от начините, с които се пробват да крадат ток. "Чрез меден проводник се прикачват преди електромера. Някой се прикачват директно към уличното осветление с риск за живота. Имаме няколко случая регистрирани - кражба на ел. енергия от съседни къщи, чрез разклонител".

За тази година има 11 осъдени за кражби на ток в Търговище, през м.г. са били 4. Пробация и глоба от 100 до 500 лева е най-честото наказание.

Припомняме, на обсъждане по темата преди седмица от електроразпределителните дружества поискаха промяна в законодателството. Те предложиха бедните, които бъдат хванати да крадат ток, да бъдат лишавани от енергийни помощи.