Новият кандидат на България за генерален секретар на ООН Кристалина Георгиева беше изслушана в понеделник, а в края на изслушването ѝ получи бурни аплодисменти.

Минути след изслушването ѝ тя даде кратко интервю за NOVA, в което сподели: „Мисля, че успях да покажа коя съм, какво мога и защо съм кандидат. Моето мислене е, че

ако моята страна има нужда от мен, мое задължение е да се отзова“.

„Моята страна ме покани да съм кандидат. Имаше други страни, които казваха: „Ти можеш да бъдеш сериозен кандидат за региона. Защо не помислим за това ние да те номинираме?” и винаги съм отговаряла, че съм българка и ако България ме покани за свой кандидат, ще го приема сериозно”, каза още тя.

„Има вече три страни, които официално пратиха писма в подкрепа на моята кандидатура. Това, което мен лично ме трогна и ме поощри да участвам, е че

двамата кандидати от Източна Европа, които се оттеглиха от надпреварата, публично изявиха подкрепа за мен”,

заяви Кристалина Георгиева.

Kристалина Георгиева в момента е заместник-председател на Европейската комисия. Тя се включи в надпреварата за върховния пост в ООН преди по-малко от седмица.

В първите пет предварителни гласувания в Съвета за сигурност убедително начело е бившият португалски премиер и върховен комисар на Световната организация за бежанците Антониу Гутериш. Българският кандидат Ирина Бокова не беше класирана в челните места, което стана формална причина за издигането на кандидатурата на Кристалина Герогиева.

Следващото предварително гласуване ще се състои на 5 октомври (сряда). Целта е Съветът за сигурност да стигне до консенсус за една кандидатура, която да бъде представена пред Общото събрание на ООН.

Новият Генерален секретар на ООН трябва да получи поне 9 гласа „насърчавам” от 15-те държави в Съвета и да няма нито един глас „не насърчавам” от 5-те постоянни членки - САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция.