Трима демонстранти са били убити в Киев, съобщи украинската партия „Батькивщина” цитирана от Обозреватель. „Има три трупа в Офицерския дом. Наши. Още седем души са в предсмъртно състояние. Не допускат спешната помощ!”, заяви чрез социалните мрежи депутатът от партия „Батькивщина” Леся Оробец.
Най-малко 150 души са пострадали при стълкновения между протестиращи и силите за борба с безредиците край парламента в украинската столица. Повечето ранени са с огнестрелни рани и наранявания от гранати.

Украинското вътрешно министерство обяви, че петима военнослужещи от вътрешните войски са получили огнестрелни рани. Според други данни от полицията днес са пострадали 37 служители на органите на реда.

Друга група демонстранти пък е окупирала офиса на управляващата „Партия на регионите“ на улица „Липская” и е взела
двама заложници –
мъж в цивилни дрехи и полицай, предаде Униан. Част от сградата е в пламъци, а прозорците са изпочупени, след като стотици протестиращи са хвърляли камъни и
коктейли „Молотов” по зданието.

Демонстранти са превзели и Дома на офицера.

Днес парламентът трябва да разгледа конституционна реформа, ограничаваща президентските правомощия.

По-рано беше съобщено, че милицията е употребила
шумови гранати и е стреляла с гумени куршуми срещу протестиращите,
след като те замеряли с павета кордона на милицията около парламента. Камиони са блокирали достъпа до Върховната рада в радиус от стотина метра, отбелязва Ройтерс.

Привърженици на опозицията са изтласкали милицията от ул. „Грушевски“ и са заели позициите ѝ. Улицата е блокирана от автомобили, а участниците в протеста призовават за връщане на конституцията от 2004 г. Чува се да избухват шумови гранати, съобщи ИТАР-ТАСС. На няколко места недалеч от стадион „Динамо“ протестиращи са запалили автомобилни гуми и към небето се издигат гъсти кълба дим.

Около 20 хил. предимно мирни привърженици на опозицията са се насочили в колони към сградата на парламента. Към подразделенията на вътрешните войски край Върховната рада е изпратено подкрепление от спецчастите „Беркут“. Милицията постоянно призовава чрез високоговорители протестиращите да не нарушават обществения ред и напомнят, че за престъпване на закона ще им бъде потърсена отговорност.

Вижте предаване на живо на събитията край парламента в Киев: