Нито един от възпитаниците на едно начално училище в Шотландия не страда от затлъстяване, благодарение на въведено от училищното ръководство правило, разказва The Sun.

Преди три години, в началното училище в шотландския град Стерлинг било въведено следното изискване – всеки ученик е длъжен всеки ден да пробягва или да изминава пеша една миля (1,6 км).

Независимо какво е времето навън учителите следят строго правилото да се спазва и изпращат възпитаниците си да изминат разстоянието, за да подобрят физическата им форма и концентрацията в час.

За тези три години схемата безспорно е доказала своята ефективност до степен, че от образователното министерство в страната вече обмислят да я въведат задължително във всички училища в страната.

Междувременно примерът на училището в Стерлинг бил последван от още 30 други учебни заведения. По данни от най-нови изследвания в Шотландия, всяко десето дете в страната страда от затлъстяване към момента на постъпването си в училище.

Директорката на училището, въвело успешния модел за възпитаване на двигателна активност споделя, че всеки ден получава имейли от други учебни заведения и общински управи с въпроси и молба да сподели модела на въвеждане и прилагане на програмата. „Мисълта как деца от всички краища на страната бягат, защото следват нашия модел е просто страхотна”, добавя тя, отбелязвайки колко е простичко и в същото време ефективно е правилото.

Сега изследователи проучват какви са разликите между децата от училището в Стерлинг и други местни училища, където правилото все още не е въведено. Преди още да са обобщили данните изследователите казват, че децата, пробягващи своята мила всеки ден изглеждат по-щастливи, а учителите им споделят, че много по-бързо и резултатно се включват и участват в учебния процес.