Разликата в заплатите между работниците с ниска и висока квалификация ще се задълбочава все повече в бъдеще, а редица професии ще изчезнат. Споделената икономика ще набира все по-голяма скорост. Тези тенденции ще променят драстично пазара на труда само след две години. Тази прогноза направи изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев на дискусия за социалната политика в Европа.

Данев набеляза три основни проблема пред страната ни -демографската криза, миграцията на 2 млн. българи и бързото навлизане на новите технологии. Именно бумът на новите технологии ще задълбочи пропастта между хората с ниско или без образование и тези с високо образование. Освен това и разликата между заплатите на младите поколения и на по-старите.

"Младите деца влизат в университети, те са дълбоко в интернет, играят игрите и срещу тях застават някакви консервативни професори, които са им скучни, не смеят да променят системата на образование. Дълбоко скучни. Да не говорим, че човек, който не знае английски, е извън борда", коментира Данев.

По думите му в крайна сметка "все по-богати ще са хората с умения и компетентности, все по-бедни ще бъдат тези, които ги нямат.

“Ще дам за пример развитието на мобилната телефония. За първи път вече ще имаме сблъсък на компетентни хора с некомпетентни. Не сблъсък между "сини и бели якички", а челен удар, при който некомпетентните няма да могат да си намират работно място. Ще има все повече и повече богати хора, с добро образование и компетентности и все повече бедни, неквалифицирани хора, които ще създават социални проблеми. Предстои огромно трансформиране на пазара на труда в цяла Европа, което ще бъде последствие от тези три споменати фактора", обясни председателят на БСК.

Според експерта редица професии ще изчезнат в близко бъдеще.

"Нуждата от служители в някои офиси в банките ще намалее, защото всичко ще е по мобилен телефон. Няма нужда от счетоводители. Младшите юристи, които правят справките, "изчезват". Нуждата от преводачи ще бъде драстично намалена - с 90%. Без обучение в новите технологии икономиката ни ще изостане", заяви Данев.

Според данните обаче страната ни е на едно от последните места по обхват на модела за учене през целия живот - едва 2% от българите продължават да се квалифицират.

Данев цитира данни, според които платформите за споделен бизнес бележат ръст с 25% на година. "Колкото и да се мъчите да спирате споделеното пътуване до морето, няма да го спрете, господа политици. Развитието на комуникациите е такова, че държавата трябва да преосмисли какво ще управлява и какво ще регулира", смята той.